آوای مرز : رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی با اشاره به اتصال هزار و ۷۰۰ مشاور املاک در سطح استان به سامانه کاتب گفت: ثبت معاملات غیر منقول در سامانه کاتب ضروری است و عدم عضویت مشاورین املاک موجب پلمب واحد صنفی آن ها خواهد شد.
هجدهمین جلسه شورای راهبری قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیر منقول با حضور وبیناری معاون اول قوه قضاییه و حضور عتباتی رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی، مجیدی دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان و مدیران کل و روسای ادارات و اتحادیههای مربوطه در سالن امامت دادگستری برگزار شد.
ناصر عتباتی رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی در این جلسه که با دستور بررسی روند اجرایی قانون صدرالذکر و اقدامات انجام شده درباره آگاهی بخشی و پیوست رسانهای – اجتماعی مرتبط با قانون برگزار میشد، گفت: این استان با استفاده از تمامی ظرفیتها در حوزه اطلاع رسانی، آگاه سازی و فرهنگ سازی همچون تریبونهای رسمی، نماینده ولی فقیه در استان، ائمه جمعه و جماعات به تناسب در خطبهها و مناسبتها و همراهی بسیار خوب صدا و سیما بهره میبرد.
او اظهار کرد: برنامههای بسیار خوبی با استفاده از ظرفیت رسانه ملی در زمان حضور رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در استان با تشریح مبسوط موضوع در برنامه زنده تدارک دیده شد و همچنین اینجانب، معاونین قضایی، مدیر کل ثبت اسناد و املاک استان به تناسب در برنامههای مختلف رسانه ملی این موضوع را تبیین کرده و در ۴۵ روز گذشته با حضور در هشت شهرستان بدون استثنا در تمامی آنها موضوع مطرح وتبیین شد.
رئیس کل دادگستری استان افزود: از دیگر اقدامات در حوزه اطلاع رسانی، برگزاری ۱۰ جلسه کاربردی در مرکز استان با حضور وبیناری همه حوزههای قضایی و مسئولین امر است که حاصل این اقدامات اتصال هزار و ۷۰۰ مشاور املاک در سطح استان به سامانه کاتب با کمک و پیگیری اتحادیه مربوطه بوده است. در جلسه هفته گذشته نیز دادستان مرکز استان دستورات لازم را صادر و ضرب الاجلی تا پایان آبان ماه برای اتصال همه مشاورین املاک به سامانه کاتب اعلام شد.
عتباتی در ادامه نکات و پیشنهاداتی را برای تسریع در اجرایی شدن این قانون مطرح کرد: از جمله اینکه تعدد سامانهها سبب سردرگمی جامعه هدف چه واحدهای صنفی مشاورین املاک و چه مردم میشود و با توجه به اینکه هم سامانه کاتب و هم سامانه خودنویس اقتضائات خود را دارند و برای مشاورین املاک مشکلاتی ایجاد کرده است.
او تصریح کرد: بنابراین اگر تمرکز بر روی سامانه کاتب با توجه به الزامی که قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول ایجاد کرده، باشد، نتایج آن مستقیم در کاهش ورودی محاکم با توجه به کاهش جرایم و اختلافات در حوزه اموال غیر منقول تأثیر دارد.
رئیس کل دادگستری استان به مقوله اسناد قولنامهای نیز پرداخت و اظهار کرد: قابل توجه اسناد قولنامهای در دست افراد است و روزانه معاملات متعددی در این باره انجام میپذیرد که لازم است این معاملات ساماندهی شوند و در صورت امکان برای تمامی معاملات املاک قولنامهای که انجام میشود تاریخچهای در سامانه کاتب منعکس شود تا در دو سالی که نیاز به راه اندازی سامانههای لازم وجود دارد نه تنها یک بانک اطلاعات خوبی از معاملات وجود داشته باشد، بلکه این یک اقدام پیشگیرانه در بحث معاملات معارض، جلوگیری از جعلی که میتواند در قولنامههای عادی صورت پذیرد و خود این امر نه تنها نارضایتی بخشی از واحدهای صنفی مشاورین املاک که موضوع درآمدها و هزینهها را مطرح میکنند را منتفی میکند.
عتباتی افزود: این اقدام هم خدمتی به مردم است که با اطمینان خاطر بیشتر معامله کنند و هم به تدریج این قانون در مسیر اجرایی و عملیاتی خود قرار گیرد.
وی ادامه داد: آموزش نسبت به جامعه هدف، هم شهروندان و هم مشاورین املاک و هم دفاتر اسناد رسمی خیلی به اجرایی و عملیاتی شدن آن کمک می کند و این مهم در استان آذربایجان غربی به صورت ویژه در دستور کار قرار دارد.
عتباتی تأکید کرد: درباره اجرایی شدن الزام به قانون ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، باید بازرسی هر کجا نیاز باشد ورود کند و اکیپ تلفیقی تشکیل و با بازدید از واحدهای صنفی اقدامات لازم را معمول دارد و هر واحد صنفی که پروانه کسب نداشته و یا تا پایان آبان ماه به سامانه کاتب متصل نشود قاطعانه از فعالیت آن جلوگیری و واحد مربوطه پلمب شود.
گفتنی است؛ تا ١۴ آبان ماه از ۵۵۷۷ مشاور املاک استان تنها ۱۴۱۰ واحد به سامانه کاتب متصل شده بودند و این وضعیت مورد انتقاد رییس کل دادگستری استان قرار گرفت و گفته بود: این میزان به هیچ وجه قابل قبول نیست و میبایست مسئولان امر پاسخگو باشند.