آوای مرز : تفاهم نامه واگذاری قسمتی از اراضی پایین دست سد بوکان بمنظور احداث نیروگاه برقابی ۹.۸مگاواتی، بین شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی و شرکت پاک نیرو بنیان و شرکت چینی هونگیا چین به امضای طرفین رسید.
در نشستی با حضور مدیرعامل و معاونین شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی، مدیران شرکت سرمایه گذاری پاک نیرو بنیان و شرکت هونیگا چین در محل شرکت آب منطقه ای تفاهم نامهای با هدف واگذاری قسمتی از اراضی پایین دست سد بوکان بمنظور احداث دو نیروگاه برقابی ۴.۹ مگاواتی تبادل شد.
در این نشست مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی با اشاره به این که برق و آب دو نیاز حیاتی توسعه و مدیریت کشور هستند، گفت: برنامه اصلی وزارت نیرو برای جلوگیری از بروز مشکلات ناشی از قطع برق در زمان اوج بار، توسعه تولید برق از منابع تجدیدپذیر مانند نیروگاههای برقابی میباشد
مجید رستگاری افزود: رهاسازی های متعدد از سد های استان بمنظور اهداف کشاورزی، شرب و حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه و تالاب های استان فرصت بسیار مناسبی می باشد تا علاوه بر این امر مهم با ایجاد سازه مناسب مانند نیروگاه کوچک برقابی با یک تیر دونشان زد و علاوه بر تامین آب برق مورد نیاز شبکه برقی منطقه نیز تامین گردد.
او حضور شرکتهای سرمایه گذاری در استان را برای توسعه در بخش تولید برق و گردشگری سد های استان بسیار مثبت ارزیابی کرد و تصریح کرد: شرکت آب منطقه ای آماده هرگونه همکاری و کمک به این سرمایه گذاران در چارچوب قانون برای توسعه اینگونه سرمایه گذاری ها است و امیدواریم با اجرایی نمودن این طرح، توسعه برق رسانی به روستاهای منطقه و صنایع کوچک روستایی را موجب شود.
در پایان این جلسه با بررسی طرح پیشنهادی شرکت سرمایه گذار، تفاهم نامه مشترک به امضای طرفین رسید تا با آغاز فاز مطالعاتی طرح در بازه زمانی ۶ ماهه به مرحله اجرایی برسد.
بنابراین گزارش از آب منطقه ای؛ دو نیروگاه برقابی ۴.۹ مگاواتی یاد شده، در مجموع ۹.۸ مگاوات ساعت ظرفیت خواهند داشت و در سال حدود ۵۴ گیگاوات برق تولید خواهد کرد.
سد بوکان یکی از سدهای بزرگ ایران با هستهٔ رسی است که در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی و شمال استان کردستان قرار دارد. تاج این سد در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر بوکان تابع استان آذربایجان غربی نزدیک مرز استان کردستان قرار دارد. قسمتی از مخزن سد در محدودۀ استان کردستان شهر سقز قرار گرفته و حوضۀ آبریز آن از کوهستانهای چهل چشمه و کیله شین از رشته کوههای زاگرس در کردستان بین سقز و بانه و دیواندره سرچشمه میگیرد.
سد بوکان برای تنظیم و استفاده از آب و سیلابهای رودخانۀ زرینه در سال ۱۳۵۰ شمسی ایجاد شد و جهت آبیاری اراضی پایین دست سدی در محل جنوبشرقی بوکان بر روی این رودخانه بسته شدهاست.
طول تاج سد بوکان ۷۲۰ متر و ارتفاع آن از پی ۵۰ متر است. با افزایش حجم مخزن سد در سال ۱۳۸۴، حجم کل مخزن سد به ۷۶۲ میلیون مترمکعب رسید. این سد علاوه بر تأمین آب شهرهای بوکان، میاندوآب و عمدهٔ آب شهر تبریز، سالیانه بیش از یکصد میلیون متر مکعب آب شرب و صنعت و در حدود ۵۵ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی شهرستانهای عجبشیر و آذرشهر را نیز آبیاری میکند.