آوای مرز / تانیا شعفی : از مدت ها قبل بازار آذربایجان غربی با تلاطم کمبود چندین کالای اساسی روبه رو شده است و این موضوع استاندار آذربایجان غربی را پس از بازدید از بازار راهی وزارت صمت کرد تا با وزیر، درخواست افزایش سهمیه روغن نباتی استان و لزوم تقویت بازرسی های صمت در بازار مرغ و روغن را مطرح کند. اما با وجود دلالان در بازار یک جای کار می لنگد!.
آذربایجان غربی یکی از قطب های مهم تولید مرغ در سطح کشور به شمار می رود، اما اکنون صف های طویل مردمی برای مرغ و روغن در این استان جنجالی شده است. مردم در صف های طولانی به امید خرید اقلام اساسی ساعت ها منتظر می مانند و گاهی چیزی نصیبشان نمی شود.
انتشار ویدیوی دعوای صف روغن و جنجال ها بر سر کمبود و قیمت مرغ این روزها به بخشی از اخبار روزانه آذربایجان غربی تبدیل شده اند. با این وجود مسئولان تاکید می کنند که «کمبود در هیچ کدام از اقلام اساسی وجود ندارد»، اما مردم همچنان صبح و عصر در صف های طولانی به سر می برند و برخی از کسبه ها می گویند؛ «این معضل کماکان لاینحل باقی مانده است».
برخی نیز از الزام توزیع کنندگان عمده به خرید همزمان روغن جامد به همراه تن ماهی که با افزایش سرسام آور قیمت روبه رو شده است، خبر می دهند. یعنی توزیع کنندگان عمده باید به همراه روغن جامد، تن ماهی که به دلیل افزایش قیمت، کاهش تقاضا دارد، بخرند و مردم هم با کارت ملی روغن دریافت کنند!
ماجرای مرغ هم بهتر از این ها نیست، برخی مغازه ها مرغ ها را قطعه بندی کرده و می فروشند و در برخی موارد هم فروشگاه ها خالی است. البته ۴۰۰ تن مرغ منجمد توزیع بازار به تازگی وارد شده، تا جای مرغ کشتار روز بگیرد.
طبق مصوبه کارگروه تنظیم بازار فروش مرغ خارج از قیمت مصوب یعنی هر کیلو بیشتر از ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان غیر قانونی است و قیمت مصوب مرغ منجمد آماده طبخ درب سردخانه ها نیز ۱۴ هزار تومان و برای مصرف کننده ۱۵هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده است که با اخذ معرفی نامه از سازمان صمت توسط عاملین توزیع می شود. اما نابه سامانی ها در بازار ادامه دارد… .
علت کمبودها؛ وجود شبکه های سازمان یافته سوء استفاده کننده در توزیع
این وضع حتی استاندار آذربایجان غربی را به بازار و به میان صف های مردمی کشاند. تا از نزدیک ناظر عملکرد توزیع کنندگان شود. محمد مهدی شهریاری در جریان این بازدیدها اعلام کرد؛ «کمبودی در بازار وجود ندارد. روزی بیش از ۱۰ تن روغن نباتی وارد استان می شود، در صورت لزوم سهیمه روغن جامد برخی از استان هایی که مصرف ندارند به آذربایجان غربی منتقل می شود و در خصوص مرغ هم روزانه ۶۰ تن کشتار افزایش یافته است. اما مشکل موجود در نحوه توزیع است که باید سریعا برطرف شود».
توزیع کالاهای اساسی بر عهده صمت است. از این رو برخی وجود شبکه های سازمان یافته سوء استفاده کننده در توزیع را دلیل مشکل اصلی کمبود مرغ و روغن در بازار می دانند و معتقدند نظارت کافی در بخش توزیع از انبار و کشتارگاه ها تا بازار به خوبی انجام نمی گیرد و وجود دلالان و واسطه ها در این میان بر میزان افزایش قیمت ها و کمبود کالاها در بازار تاثیر گذار است.
بلوای مرغ و روغن، استاندار آذربایجان غربی را راهی وزارت صمت کرد
تدوام مشکلات موجود در خصوص تامین این دو کالای اساسی در استان روز گذشته استاندار آذربایجان غربی را به تهران کشاند تا با وزیر صمت دیدار کند. او خواستار افزایش سهمیه روغن نباتی استان و لزوم تقویت بازرسی های صمت در بازار مرغ و روغن شد.
محمد مهدی شهریاری، در این دیدار از وزیر صمت خواست تا با توجه به مشکلات پیش آمده برای مردم در تهیه مرغ و روغن بازرسی های صمت از طریق تخصیص اعتبارات و امکانات لازم جهت حل سریع مشکل افزایش یابد.
سفر معاون وزیر صمت به ارومیه/ ضرورت افزایش نظارت ها بر بازار
عباس تابش؛ معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت به ارومیه سفر کرد تا با نماینده ولیفقیه در آذربایجانغربی و امام جمعه ارومیه دیدار کرد.
در این دیدار که در دفتر نماینده ولیفقیه در آذربایجانغربی انجام گرفت، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار با اشاره به اینکه میزان مصرف روزانه گوشت مرغ استان ۲۰۰ تن است، گفت: «در ذخیره کالاهای مورد نیاز مردم با مشکلی روبرو نیستیم و روزانه بیش از ۲۴۰ تن گوشت مرغ در سطح استان تولید میشود که این میزان ۴۰ تن بیش از نیاز استان است».
نادر صادقی اظهار داشت: «انتظار میرود دستگاههای نظارتی بیشازپیش بازرسیها و نظارتها را افزایش دهند تا مردم با سهولت بیشتری به اقلام مصرفی دسترسی داشته باشند».
رد پای دلالان و واسطه ها در عرضه مرغ در سطح بازار
چند روز قبل هم رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی خواستار تشدید نظارت دقیق بر روند توزیع عرضه مرغ از کشتارگاه تا بازار مصرف در سطح استان توسط دستگاه های ذیربط شد و گفت: «با وجود کشتار روزانه مرغ مازاد برنیاز استان، متاسفانه نظارت کافی بر روند توزیع مرغ در استان صورت نمی گیرد» .
رسول جلیلی افزود: «با توجه به افزایش تقاضای بازار ، در حال حاضر ۵ میلیون و ۲۲۷ هزار قطعه جوجه ریزی در مرغداری های استان انجام گرفته است که رکورد جدیدی در استان به شمار می رود و تاکنون بی سابقه بوده است» .
او وجود دلالان و واسطه ها در عرضه مرغ در سطح بازار، خروج مرغ پر کن آماده طبخ از مبادی غیر قانونی و کشتارگاه ها، کشتار کن های روزمزدی و همچنین قطعه بندی مرغ را از مهمترین عوامل تاثیر گزار در بروز وضعیت فعلی عرضه این محصول در بازار و ایجاد صف های طولانی برای خرید مرغ عنوان کرد.
رییس جهاد کشاورزی تاکید کرد: «باید بازرسی و نظارتها نیز مؤثر و کاربردی تر از گذشته انجام گیرد تا عرضه مرغ موجود در بازار به وضعیت پایداری برسد»
فروش کالاهای اساسی در سایت های اینترنتی!
مرغ و روغن دو کالای اساسی که مدت ها است بازار آذربایجان غربی را با چالش جدی روبه رو کرده است، صنعت، معدن، تجارت وظیفه توزیع و نظارت بر کالاهای اساسی را بر عهده دارد اما تا این لحظه به عقیده تمامی مسئولین نظارت ها کافی نبود و در خلا موجود، دلالان و واسطه ها با ایجاد شبکه های سازمان یافته کنترل بازار را در دست گرفته اند. آنچه استنباط می شود این است که مرغ و روغن به اندازه کافی هست، اما در دسترس همه مردم نیست!
در مواردی هم گفته می شود عده ایی، به خرید و فروش خارج از شبکه با قیمت گرانتر اقدام می کنند در موارد عجیب تر هم فروش چندین اقلام اساسی بر روی سایت های اینترنتی فروش کالا در این استان دیده شده است!