آوای مرز : از ابتدای سال جاری تا کنون چندین مورد گزارش حیوان آزاری در استان آذربایجان غربی منتشر شده است، این موضوع در حالی صورت می گیرد که متاسفانه به رغم تمامی تاکیدها و آموزهای دینی و اخلاقی موجود، نقض حقوق حیوانات و آزار آنان در سیاست کیفری ایران جرم انگاری نشده است.
به گزارش خبرنگار کردپرس، نظام حقوقی ایران دارای خلا قواعد حقوقی در زمینه حمایت از حقوق حیوانات و منع حیوان آزاری است. در حال حاضر به غیر از مواردی خاص همانند اتلاف حیوان حلال گوشت دیگری، شکار و صید برخی گونهها و قاچاق برخی حیوانات و… نقض حقوق حیوانات و آزار آنان در سیاست کیفری ایران جرم تلقی نمی شود.
خلا قانونی در حمایت از حیوانات در ایران
تنها در فصل بیستوششم بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی تحت عنوان «احراق و تخریب و اتلاف اموال و حیوانات» به تعیین مجازات حیوانآزاری پرداخته است. در ماده ۶٧٩ این قانون میخوانیم: «هرکس به عمد و بدون ضرورت حیوان حلالگوشت متعلق به دیگری یا حیوانی که شکار آنها توسط دولت ممنوع اعلام شده است را بکشد یا مسموم یا تلف یا ناقص کند، به حبس از نود و یک روز تا ششماه یا جزای نقدی از یک میلیونوپانصدهزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد».
حیوان آزاری یکی از انواعِ بداخلاقیِ اجتماعی و بِزِهکاری است. در این زمینه میتوان به آزار و اذیتِ حیوانات شهری بدستِ کودکان نیز اشاره کرد. بسیاری از کشورها حیوانآزاری را فینفسه یک جرم قضایی میدانند اما حیوانآزاری در ایران، جرم انگاری نشده و قوانینِ عامِ موجود هم قوانینِ زیستمحیطی هستند و نه قوانینی در حمایت از جانوران.
حیوان آزاری یک بیماری است/ عدم درمان، فجایع انسانی به بار می آورد
رفتاری که در علوم روانشناسی به جنون حیوانآزاری یا ZOO SADISM شهرت دارد و کارشناسان علوم رفتاری و روانشناسان معتقدند میتواند این قبیل رفتار ها می تواند نشانه بسیار بدی از رفتارهای خشن و جنونآمیز دگرآزاری یا سادیسم در آینده رفتاری افراد باشد.
انسانشناس معروف دکتر آلبرت شوایتزر میگوید: «۹۰ درصد از جنایتکاران در کودکی از شکنجه دادن و کشتن حیوانات لذت میبردند که این موضوع در فایلهای قتلهای زنجیره ای توسط کارشناسان تایید شده است».
تحقیقات دیگر در کشورهای مختلف نیز موید این موضوع است که بیشتر قاتلان زنجیرهای یا افرادی که رفتارهای خشونت آمیز در مقابل همنوعان خود داشتهاند در کودکی و نوجوانی و حتی بزرگسالی مبتلا به جنون حیوانآزاری بودهاند.
به همین دلیل در کشورهای توسعه یافته این رفتار جرم تلقی شده و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. چرا که این اعمال میتواند نشانههای اولیه بیماری سادیسم باشد که در صورت پیگیری و درمان نشدن میتواند موجب فجایع انسانی و ناامنی در آینده شود.
رشد حیوان آزاری در آذربایجان غربی/مجازات ها بازدارنده نیست!
رفتاری که متاسفانه در آذربایجان غربی رو به رشد است و حتی حیوان آزاران به قصد افتخار از صحنه های شنیع کشتن حیوانات بی گناه، فیلم و عکس هم تهیه می کنند. هر چند این روزها به مدد فضای مجازی بسیاری از این حیوان آزاران دستگیر شده اند، اما مجازاتی که برای آنها در نظر گرفته می شود، چندان بازدارنده نیست.
سنگسار خرس، بریدن گوش های سگ، زنده کشی و زجر کشی حیوانات، تیر اندازی مستقیم به حیوانات، آتش زدن، راه اندازی جنگ میان حیوانات و حتی در مواردی تجاوز جنسی به آنها … تنها گوشه ایی از اقدامات شنیع این بیماران در استان بوده که در وهله اول به درمان گری و سپس مجازات نیاز دارند.
خشونت پنهان و اهمیت آموزش حیوان دوستی به کودکان
دکتر علی امینی، متخصص بیماریهای اعصاب و روان در رابطه با این که آیا حیوان آزاری جرمی است که از بیماریهای اعصاب و روان نشأت میگیرد، می گوید: «روند شکلسازی سلولهای مغزی از کوچکی شکل میگیرد و اگر فرد در محلی زندگی کند که خشونت در آن زیاد است سلولهای عصبی در کنترل خشونت ضعیف میشوند و حاصل رشد و تکامل مغزی به طور نامتناسب اتفاق میافتد. البته اثرات ژنتیکی را هم نباید در این باره فراموش کنیم».
او با بیان اینکه با قرار گرفتن در محیطهای مناسب رشد سلولهای عصبی میتواند به سمت بهبودی حرکت کند، ادامه می دهد: «اگر آموختههای درونی فرد را تغییر دهیم سلولهای مغزی خشونت طلب او به سمت بهبود میروند. رواندرمانی و فرزند پروری از جمله اقداماتی است که میتواند باعث کاهش خشونت شود».
بنابراین یکی از مفید ترین روش های پیشگیری از بروز حیوان آزاری آموزش رفتار با حیوانات به کودکان از سنین خردسالی است که باید از سوی آموزش و پرورش به صورت جدی بدان پرداخته شود.
تضییع حقوق حیوانات طبق قانون مجازات اسلامی جرم بوده و به نوعی ترویج خشونت نیز محسوب میشود و از طرفی نظم عمومی جامعه را برهم زده و بهداشت عمومی را به مخاطره میاندازد. طبق ماده ۶۸۰ قانون مجازات اسلامی هر کس برخلاف مقررات و بدون مجوز قانونی اقدام به شکار یا صید حیوانات و جانوران وحشی حفاظت شده کند، به حبس از دو تا ده سال محکوم خواهد شد.
اما با این وجود باز هم خشونت پنهان در لایه های جامعه هرزگاهی سرباز می کند و این حیوانات بیچاره و زبان بسته هستند که تاوان آن را پرداخت می کنند.
۵ مورد حیوان آزاری در آذربایجان غربی طی یک هفته
تنها در هفته اخیر ۵ مورد حیوان آزاری در شهرهای مختلف آذربایجان غربی کشف و متهمان به مراجع قضایی معرفی شدند.
در سردشت؛ در دو پرونده اخیر ۲ متخلف که یکی مربوط به شکار پرندگان و دیگری صید ماهی با موتور برق بود، به دستور دادستان به مجازات های زیست محیطی بدل از حبس محکوم شدند. شکارچی متخلف به پاکسازی طبیعت به میزان ۲۸۰ ساعت و صیاد خاطی هم ملزم به تهیه ۲۰۰ قطعه بچه ماهی زرده بر رودخانه ای و رهاسازی در رودخانه زاب محکوم شد
در تکاب نیز در پی انتشار فیلمی در فضای مجازی درخصوص آزار و اذیت یک قلاده سگ توسط دو نفر در این شهرستان، خاطیان پس از شناسایی، با طرح شکایت اداره حفاظت محیط زیست تکاب به مراجع قضایی معرفی شدند.
دستگیری حیوان آزار ٧٠ ساله در بوکان!!
اخیرا هم در بوکان، فرمانده انتظامی این شهرستان از شناسایی و دستگیری شخصی که طی روزهای گذشته اقدام به حیوان آزاری کرده بود، خبر داد و گفت: در پی رصد فضای مجازی توسط کارشناسان پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات این شهرستان و بررسی تصاویر حیوانآزاری در فضای مجازی که باعث جریحهدار شدن احساسات شهروندان و ناراحتی حامیان حقوق حیوانات شده بود، رسیدگی به این موضوع در دستور کار پلیس قرار گرفت.
سرهنگ سلمان حیدری اظهار داشت: در این فیلم که در فضای مجازی منتشر شده بود، یک دستگاه خودرو دیده می شد که در حال کشیدن یک قلاده سگ با طناب است.
او با بیان اینکه این متهم ۷۰ سال سن دارد، گفت: فرد خاطیاکنون به مرجع قضایی معرفی شده و قطعا پلیس با هر نوع حیوان آزاری برابر قانون برخورد می کند.
«خشونت، زاده خشونت است»/ با حیات وحش آشتی کنیم
این ها تنها بخشی از حیوان آزاری ها در سال جدید بود، سال گذشته نیز موارد زیادی از حیوان آزاری در آذربایجان غربی به ثبت رسید که برخی از آنها حکم جایگزین دریافت کرده و برخی ها هم به جرم کشتن یک قلاده خرس علاوه بر خدمات اجتماعی به شهری دور از محل زندگی خود تبعید شدند.
در کنار آن، تابستان سال گذشته، برای اولین بار در ایران حیوان آزاران در سردشت توسط مقام قضایی به شلاق محکوم شدند.
این رویداد علی رغم توصیه ها و هشدارهای مکرر اداره محیط زیست سردشت در خصوص غیرقانونی بودن راه اندازی مسابقات نزاع سگ ها و حیوانات آزاری انجام گرفت و در نهایت کسانی که به برگزاری مسابقه غیرقانونی نزاع سگها اقدام کرده بودند، شناسایی شدند.
متهمان ردیف ۱ تا ۳ این پرونده به جرم برگزاری میدان نزاع سگ ها و آزار و اذیت این حیوانات و جریحه دار کردن اذهان عمومی و به استناد ماده ۶۸۸ قانون تعزیرات به ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شدند.
گفته می شود؛ «خشونت، زاده خشونت است». لازم است در کنار تصویب طرح منع حیوان آزاری در مجلس شورای اسلامی، مدارس و خانواده ها هم به ترویج فرهنگ حیوان دوستی و آشتی با طبیعت و حیات وحش در میان کودکان اقدام کنند.
گزارش/ تانیا شعفی