آوای مرز / تانیا شعفی : «رضا خیری مطلق»، مترجم و پژوهشگر باسابقه آذربایجانی با اشاره به حوادث اخیر نقده و مهاباد می گوید: «زنگ خطر توطئه را بشنویم، نیروهای استعمار و سلطه جهانی با نفوذ بین اقوام و اقلیت ها، بذر سیاست جدیدشان را از ۱۵۰ سال پیش افشانده اند و حال که زمان درو آن شروع شده، آنها بزرگترین جنگ نامرئی خود را آغاز کرده اند و اقوام منطقه را به جان هم انداخته اند».
به گزارش خبرنگار کردپرس، چندی است، برخی شهرهای آذربایجان غربی روزهای پرتلاطمی را سپری می کنند؛ از درگیری های قومی در نقده، تا آتش زدن تندیس استاد هژار در مهاباد و شکستن قبور اهل سنت در ارومیه و بوکان.
استانی که به رنگین کمان اقوام و ادیان شهرت دارد، حالا صحنه منازعات شده و کلید واژه همزیستی مسالمت آمیز در آن گم شده است و همه این اتفاقات زمانی پررنگ تر می شود که کشمکش ها به فضای مجازی انتقال داده می شود و عده ایی موج سوار سعی دارند تا با سوء استفاده از این وضعیت، به تحریک و تهیج احساسات قومی و مذهبی مردم دامن بزنند. کسانی که در پشت ماسک به اصلاح دلسوزان قایم شده اند و شعارهای واهی علیه اقوام مختلف آذربایجان غربی سر می دهند.
در این باره «رضا خیری مطلق»، مترجم و پژوهشگر باسابقه آذربایجانی می گوید: «زنگ خطر توطئه را بشنویم، نیروهای استعمار و سلطه جهانی با نفوذ بین اقوام و اقلیت ها، بذر سیاست جدیدشان را از ۱۵۰ سال پیش افشانده اند و حال که زمان درو آن شروع شده، آنها بزرگترین جنگ نامرئی خود را آغاز کرده اند و اقوام منطقه را به جان هم انداخته اند».
خیری مطلق، مدیر صداوسیمای مهاباد در اوایل انقلاب، نویسنده، پژوهشگر و محقق و مترجم آذربایجانی و یک ترکِ کُردی دان است که کودکی و جوانی خود را در مهاباد گذرانده و ضمن تسلط کامل به زبان کُردی به گفته خودش امیدها و آرزوهای مردم کُرد را می شناسد ضمنا نگرانی های مردم ترک را نیز می دانم و درد و غم هر ترکی را درد و غم خود می داند و آرزو دارد اقوام منطقه با شناخت بیشتر از هم دیگر به همدلی و هم زبانی برسند و اختلافاتشان به را عرصه تاخت و تاز دشمنان تبدیل نکنند.
از او تا اکنون ١٢٠جلد کتاب از زبان کُردی به فارسی ترجمه نموده که برخی از آنها عبارت است از: تاریخ سیاسی کردستان، ئاله کوک(خودزندگینامه غنی بلوریان)، کُرد و کُردستان، امیران سوران، زندگی قاضی محمد، قیام کُردستان، محاکمه قاضی محمد، سوریه مامن احزاب کُرد عراق، حزب کارگران کُردستان، تاریخ مهاباد تا دوران انقلاب، تاریخ حزب دموکرات کُردستان عراق، اتحادیه میهنی از آغاز تا امروز، حزب سوسیالیست کُردستان عراق و… . همچنین این نویسنده و مترجم با برخی از چهره ها و شخصیت های سیاسی کُرد از قبیل جلال طالبانی، مسعود بارزانی، عبدالله اوجالان و افراد بیشمار دیگر گفتگوییهایی داشته که در مقالات و کتب مختلف به چاپ رسیده است.
درخت تناور سرزمین کهن ایران، با شاخه های زیبای قومیتها تزیین می یابد
خیری مطلق، در گفت و گو با خبرنگار کردپرس می گوید: ایران این سرزمین کهن، این مهد تمدن، زمانی معنی پیدا می کند که درخت تناور هستی اش با شاخه های زیبای قومیتها تزیین یابد. فرهنگ آداب و رسوم ادبیات هنر ایرانی با تار و پود و نقش و نگار اقوام؛ فارس، کرد، تورک، بلوچ، عرب گیلک و … در جهان میدرخشد. ایران کشوری چند قومیتی و مشاع است و ساختار آن با خون و دل همه اقوام قوام پیدا کرده است. این کشور در طول قرون و سال ها به ویژه در تاریخ ۱۵۰ ساله گذشته مورد تهاجم نظامی، سیاسی و فرهنگی بوده و جهان خواران برای تجزیه و درهم شکستن آن از جنوب تا شمال با انواع حیله ها تلاش کردهاند تا بذر تفرقه زبانی، قومی، مذهبی و اقتصادی را افشانده و قدرتهای مرکزی هم برای حفظ موقعیت خود گاهی به میخ و گاهی به نعل زدهاند.
او ادامه می دهد: در درون اقوام هم بوده اند افرادی که همسو با دشمنان بر مردم خود ظلم کرده و آنها را در جهت استثمار به نفع استعمار و به خیال استقلال های واهی آب در آسیاب دشمن ریختن ریخته اند و مهمتر از همه اینها ما جایگاه استراتژیک خاورمیانه را در جهان خوب می دانی که مهد تمدن و ثروت بوده و قلب جهان به شمار میآید و در قلب خاورمیانه هر کدام از کشورها مطمع نظر قدرت ها بوده اند، چرا که هر یک کلید سطله بر جهان اند و آنچه در ۵۰ سال گذشته نسل امروز شاهد آن بوده است دندان تیز گرگهای خون خوار جهان بر پیکر اقوام و کشورهای منطقه از سوریه، لبنان، ترکیه تا افغانستان، پاکستان عربستان و ایران زخم های عمیقی ایجاد کرده اند.
زمان درو بذر نفاق از سوی جهانخواران در منطقه فرا رسیده است
پژوهشگر آذربایجان غربی اضافه می کند: نیروهای سلطه زمانی با حضور مستقیم نظامی و زمانی توسط حکومتهای دستنشانده و یا با نفوذ بین اقوام و اقلیت ها سیاست خود را پیش برده اند و بذر سیاست های خود را در ۱۵۰ سال گذشته در منطقه افشانده اند و حالا زمان درو آن شروع شده است. آنها همین امروز بزرگترین جنگ نامرئی خود را آغاز کردند. اما این جنگ با پوشیدن لباس رزم و موضع گرفتن در پشت خاکریزها و به دست گرفتن اسلحه نیست. جنگ امروز جنگ سخت افزاری نیست. دشمن همه خاکریزها را ترک کرده و کشتار را به خود اقوام می سپارد و خود از دور نظاره گر است. خاکریزهای نظامی، سیاسی، اقتصادی، ورشکستگی، گرسنگی، آوارگی، بیکاری، فقر و فلاکت از یک سو و تفرقه های جدید ایجاد شده هم که ریشه آن ها ۱۰۰ ساله است، برای جنگ و منازعات آبیاری می شوند.
فضای مجازی جولانگاه عده ایی معلوم الحال برای اتفاقات اخیر نقده و مهاباد
خیری مطلق، در خصوص حوادث ماههای اخیر آذربایجان غربی و شهرهای آن به ویژه در مهاباد و نقده می گوید: ورژن دوم توطئه سال ۵۷ اینبار نرم تر و خطرناک تر آغاز شده است. همه ما شاهد بودیم که صهیونیستها با ترور دانشمندان هستهای و رهبران مقاومت به صورت مستقیم و یا توسط ایادی مزدور اقدامات خرابکارانه در کشور انجام داده اند و یا عوامل ضد انقلاب فریبخورده با تیم آموزشی و پول انگلیسیها، آمریکاییها و صهیونیستها امروزه فضای مجازی را به میدان بزرگی برای نیل به اهداف خود تبدیل کرده و با طرح مسائل تفرقه برانگیز و تحریک و تهیج از طریق شستشوی مغزی افراد ساده اقدام کرده و حتی روشنفکران زودباور را هم آماج امواج فریبکارانه و شیطانی خود قرار داده اند.
او با اشاره به اینکه بعد از اتفاقات اخیر نقده و مهاباد مسائلی از سوی عده ایی معلوم الحال در فضای مجازی مطرح شده که وضعیت را بغرنج تر می کند، تاکید می کند: این اقدامات تنها موجب تحریک احساسات عمومی و دامن زدن به اختلافات قومی خواهد شد و در این بین ضعف مدیران در حوزههای نظامی، سیاسی، فرهنگی برجسته شده است. مسئولانی که برای مقابله با این جنگ زیرساختهای لازم را ندارند یا دارند و بسیار ضعیف عمل کرده اند و حساسیت لازم را نشان نمی دهند.
مترجم و پژوهشگر آذربایجانی تصریح می کند: در مهاباد مجسمه استاد هژار توسط عوامل ناشناس آتش زده میشود یا در نقده در یک درگیری قومیتی چند نفر به قتل می رسند. هر کدام از این موارد تبدیل به جرقه ایی میشود که دشمن بر آن می دمد تا آتش فراگیری را ایجاد کند، همچون ملاکینی که نیزارهای مرداب انزلی را به خاطر توسعه املاک شان به آتش کشیدند!
تجربههای تاریخی و رویدادهای تلخ صد سال گذشته هر دو ملت ترک و کرد را نسبت به هم بی اعتماد کرده و مدت ها تلاش شد تا اعتماد دوباره شکل بگیرد برای ملت هایی که سال ها تجربه همزیستی مسالمت آمیز را تجربه کرده اند، اما امروزه در فضای سیاسی دشمن به طور مستقیم یا توسط عوامل و جاسوسانش و یا از طریق گروههای منافقین تلاش می کند. یا افراد غیر دلسوز از جامعه ترک و کرد برای رفع نگرانی های خود مسائلی را مطرح می کنند و آب به آسیاب دشمن می ریزند.
عدم موضع گیری قاطع و به موقع مسئولان منطقە در قبال تفرقه افکنان قومی در آذربایجان غربی
خیری مطلق با انتقاد از عدم توجه مسئولین و نبود موضع گیری قاطع و به موقع سران کشور در برابر این چنین مسائلی می گوید: این مسئله فضا را برای جولان عده ایی در فضای مجازی باز می کند تا با نشر مطالبی واهی بر آتش فتنه بیافزایند در صورتی که اگر مسئولان در قبال این رفتارها ایستادگی می کردند و اجازه عرض اندام و تهدید و دشنام و تفرقه افکنی را به فرصت طلبان نمی دادند، این مسائل چنین گسترش پیدا نمی کرد. اکنون بعد از اتفاقات نقده و مهاباد مسائلی از سوی عده ایی معلوم الحال در فضای مطرح می شود که وضعیت را بغرنج تر می کند و به تحریک احساست عمومی و اختلافات قومی دامن می زند. تا جایی که کسانی پیدا می شوند و سعی میکند صدام را نه تنها به خاطر ظلمی که به کردها و کل جهان کرده است تبرئه می کنند بلکه فضای استان را هم با اظهارات غیر منطقی خود بغرنج و طوفانی می سازد. انتشار اینگونه سخنان در فضای مجازی خطرناک است و پلیس فتا باید به قضیه ورود کرده و مانع تفرقه پراکنی بیشتر شود.
انتظار مردم این است که مسئولین منطقه موضع قاطعی در برابر دشمنان و تفرقه اندازان بگیرند و مردم را از اقدامات خود آگاه نمایند. تا مردم همدل و همراه مسئولین حرکت کنند
ضعف صدا و سیمای آذربایجان غربی و مهاباد در پیگیری این مسائل
او اضافه می کند: سوال اینجاست که وظیفه مسئولین در قبال ایجاد آرامش و رفع نگرانی در منطقه چیست؟ آیا نباید خاطیان دستگیر، محاکمه و به مجازات محکوم شوند؟ آیا مسئولان نباید اقدامات خود را در خصوص پیگیری های انجام شده در این حوزه به سمع و نظر مردم برسانند به گونه ایی که مردم اقناع شوند؟ آیا نباید دو رسانه بزرگ صدا و سیمای آذربایجان غربی و مهاباد و حتی اگر لازم باشد رسانه ملی نقش خود را در خصوص پیگیری این مسائل ایفا نمایند؟
در این بین وظیفه رسانههای مکتوب، بزرگان، روشنفکران و مسئولان است که با صدور اطلاعیه و نشر بیانیه آرامش و اطمینان را به مردم کرد و ترک در استان بازگرداند، آیا نباید آتش بیاران معرکه که پشت صورتک ها قایم شده اند شناسایی و مجازات شوند؟
در هر حال؛ من معتقدم افراد و اشخاص نباید به صورت فردی وارد مسائل بشوند و خواسته آنها باید رسیدگی از طریق مراجع ذیصلاح باشد.
تا واقعیت های عینی تغییر نکنند واقعیت های ذهنی اصلاح نمی شوند
مترجم «تاریخ سیاسی کردستان»، می گوید: متاسفانه مسئولان ذی ربط توان از بین بردن واقعیت های عینی را ندارند تا موفق به دفع واقعیت های ذهنی شوند. محرومیت ها و تبعیض های موجود، عدم به کارگیری مدیران کرد در رده های بالای کشوری در مناطق کردنشین یک واقعیت عینی است و این واقعیت ذهنی را در اذهان ایجاد می کند که وجود این محرومیت ها به دلیل قومیت مردمان این منطقه شکل گرفته است. دولت ها تا کنون موفق نشده اند این واقعیت ذهنی را به نفع مردمان کرد تغییر دهند تا شاهد مشارکت بیشتر و بیشتر آنها شوند. البته مورد اخیر انتخاب دریادار شهرام ایرانی، به عنوان فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که یک کرد سنندجی است، اقدامی مثبت تلقی می شود که می تواند زمینه ساز تغییرات بهتری در این راستا باشد.
در خصوص به کارگیری مدیران بومی در منطقه هم باید بازنگری های انجام شود برای مثال شما تصور کنید اگر شورای منحل شده شهر مهاباد که همگی کرد بودند و به اتهام فساد مالی دستگیر شدند، غیر بومی بودند، مردم چگونه به قضیه نگاه می کردند و فکر می کنید چه اتفاقی می افتاد؟
انسان واقعی از حق دفاع می کند..
او تاکید می کند: من نه طرفدار کرد و نه مخالف کرد هستم و نه یک ترکی هستم که خواهان مرگ دیگران باشد، اما رنج و درد داغ هر ترک و کردی بنده را هم آزار میدهد. انسان نیستم اگر نگویم که ظلم و ستم بر هر انسانی را دوست ندارم و این شعر از امام حسین است که می فرمایند: «نه ظلم کن به کسی، نه به زیر ظلم برو، که این مرام حسین است و منطق دین است». انسان واقعی از حق دفاع می کند و به ناحق اجازه جولان نمی دهد.
برنامه استعماگران برای منطقه راه انداختن دریای خون است
خیری مطلق در پایان با اشاره به اتفاقات پیش آمده می گوید: به اعتقاد بنده؛ ماجرا در حد دو یا سه حادثه اتفاقی نیست. بلکه یک برنامه دقیق و بزرگ و برنامه ریزی شده از سوی استعمارگران است. شما ببیند خروجشان از افغانستان وتلاششان برای بر هم ریختن زندگی مردم در سوریه، عراق، یمن، بحرین و ایران و به راه انداختن دریای خون است و قصد دارند مردم این سرزمین ها را به جان هم بیاندازند. به همین دلیل لازم است تمامی اقوام، دولت، مسئولین، روشنفکران و دلسوزان هوشیار باشند و علیه این جنگ نامرئی که آغاز شده با قدرت تمام وارد میدان شوند و توطئه آنها را خنثی کنند و این تنها از مسیر وحدت، همدلی و همزبانی میسر خواهد شد. دشمن نخوابیده و برای هر لحظه برنامه دارند بنابراین باید با اتحاد خود مانع از نیل آنها به اهدافشان شویم و آلت دست سلطه گران هم نباشیم.