آوای مرز : چند روزی بود که طبیعت این شهر و استان به سبب باز شدن گلهای درختان چهرهای زیبا به خود گرفته بود و طبیعت در جایجای باغات و مزارع آن قدرت بینظیر خداوند را به رخ همگان میکشید و سبب خوشحالی صاحبان خود میشد.
با بارش برف در ارومیه و تعدادی دیگر از شهرهای آذربایجان غربی فقط دانشآموزانی که شیفت بعد از ظهر تعطیل اعلام شدند خوشحال بودند ولی بسیاری از کشاورزان این سرزمین آیندهای روشن برای سرنوشت محصولات خود تجسم نمیکنند.
اما بار دیگر آبوهوا چهره بیرحم خود را به کشاورزان ارومیهای نشان داد و در دوم اردیبهشت ۹۷ با باریدن برف بر روی درختانی که تازه دوره گلدهی را آغاز کرده بودند شلاق سرد خود را بر سر درختان فرود آورد.
این برف نا به هنگام امشب سبب شکستن درختان و با کاهش شدید دما که رخ داده است موجب سرمازدگی محصولات میشود و در نتیجه بسیاری از درختان سال کم بار و یا حتی بی بار و بری را پشت سر خواهند گذاشت.
با ورود سال ۹۸ با بارشهایی که در تمامی نقاط کشور روی داد سال پر روزی و پر رونقی نوید داده شد در آذربایجان غربی و در شهر ارومیه به سبب تدابیری که برای جلوگیری از سیل انجام شده بود این حادثه به سلامت گذر داده شد اما برفی که از دوم اردیبهشت باریدن گرفت ضربه بزرگی بر اقتصاد کشاورزی محور این سرزمین وارد کرد.
کاهش ۶ تا ۸ درجهای دما در آذربایجان غربی
رئیس اداره پیشبینی هواشناسی آذربایجان غربی با اشاره به ورود سامانه بارشی به استان اظهار داشت: بارشها در مناطق سردسیر شمال استان و ارتفاعات مرزی به شکل برف پیشبینی میشود.
مهدی صابری گفت: از روز دوشنبه با ریزش هوای سرد و بارش برف و باران، دما در سطح استان کاهش مییابد خواهیم بود که اوج کاهش دما برای دوشنبه شب و روز سه شنبه پیشبینی میشود و دمای هوا به زیر صفر درجه میرسد.
وی افزود: دمای هوای استان از ۶ تا ۸ درجه کاهش مییابد و با توجه به تشدید بارندگیها احتمال آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن مسیرها وجود دارد.
رئیس اداره پیشبینی هواشناسی آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: احتمال سرمازدگی محصولات باغی و زراعی دور از انتظار نیست که اقدامات پیشگیرانه جهت کاهش خسارات احتمالی ناشی از سرمای دیررس بهاره در بخش کشاورزی به عمل آید.
سرمازدگی سرنوشت کشاورزان را تغییر داده است
رجبعلی حسینی کشاورزی که امیدی به سرنوشت بار و بر درختان زیر برف مانده خود نداشت اظهار داشت: چندسالی است که در یک شب سرنوشت ما به بدترین شکل ممکن عوض شده و رفتهرفته نیز این وضعیت بدتر میشود.
وی افزود: هر سال بعد از فروردین ماه سرمازدگی به سراغ درختان و مزارع ما میآید و باغات ما را که تنها راه درآمد ما هستند را از بین میبرد.
حسینی گفت: حتی اگر به این بخش خسارت هم پرداخت شود نمیتواند جایگزین درآمد ما از محصولات باشد و با این وضع نیز دیگر امیدی به درآمد خوب در این سال نداریم.
سرمازدگی سبب تغییر کاربری زمینهای کشاورزی میشود
احمد فیضی یکی دیگر از کشاورزان ارومیه گفت: ما باغ سیب و زردآلو داشتیم که به سبب سرمازدگی هرساله مجبور شدیم تا کاربری این باغات را تغییر دهیم.
وی افزود: متأسفانه امسال نیز به سبب سرمازدگی درختان به احتمال زیاد قیمت میوهها افزایش مییابد و این عامل بهانه خوبی به دست دلالان میوه و سبزیجات میدهد تا قیمت آن را هر طور که دوست دارند افزایش دهند.
حال باید منتظر ماند و دید جنگ آبوهوا و کشاورزان در گوشه و کنار این سرزمین تا کجا پیش خواهد رفت و در این بین برای جبران خسارت کشاورزان چه اقداماتی صورت میگیرد و چه کسانی از این آشفته بازار سودهای کلانی به جیب خواهند زد.
گزارش از یوسف عباسی / تسنیم