آوای مرز / مریم رسولی: به طور متوسط مجموع تولید سیب جهان ۸۳ میلیون تن و تولید سیب کشور ۴ میلیون تن بوده و این رقم در استان آذربایجانغربی یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن است.
در این میان آذربایجانغربی یکی از تولیدکنندگان رقمهای مرغوب سیب جهان است که در صورت بستهبندی و بازاریابی اصولی، میتوان علاوه بر صادرات به کشورهای اروپایی، این محصول تولیدی استان را در جهان برندسازی کرد.
با در نظر گرفتن میزان اشتغال این حوزه در استان (اشتغال۲۴۰ خانوار به صورت مستقیم و غیرمستقیم) و صرف نظر از مشکلاتی چون سنتی بودن مراحل عملآوری سیب که نیاز به کار کارشناسی دارد، سیاستهای نامتوازن دولت در زمینههای صادراتی و عدم هماهنگی با تجار و بازرگانان، سبب شده تا سال گذشته شاهد پوسیدگی سیب در سردخانههای استان باشیم و به نظر میرسد امسال نیز همین روند در حال تکرار است.
تولید و صادرات این میوه بهشتی که از نظر درمانی و تغذیه ای حائز اهمیت است و در سراسر جهان نیز مشتریان خاص خود را دارد، قربانی سیاستهای غلط مسوولان کشوری و استانی شده به طوری که هر ساله شاهد هدررفت و دورریز این محصول کشاورزی هستیم.
با وجود اینکه در گذشته شاهد صادرات سیب به کشورهای اروپایی، هند، پاکستان، روسیه و عراق بودیم، ولی امروزه به دلیل عدم ثبات سیاستهای صادراتی و بخشنامههای دست و پاگیر، فقط کشورهایی چون افغانستان و پاکستان و عراق که از خریداران ارزان سیب استان هستند، در رده کشورهای صادراتی سیب استان باقی ماندهاند.
سیب تولیدی استان که از ارقام مشتری پسند در سطح بازارهای جهانی است، به دلیل عدم ثبات سیاستهای صادراتی، روی دست کشاورزان مانده و در سردخانههای استان فاسد میشوند که بهبود این امر نیازمند اهتمام جدی مسوولان در ساماندهی تولید و بازاریابی سیب است.
تمام مشکلات و موانع پیش روی خرید تضمینی و بازاریابی سیب استان، نه تنها طی سالهای متمادی کم نشده، بلکه روز به روز شاهد ایجاد مشکلات متعددی در این زمینه هستیم و در این میان کشاورزان قربانی اصلی این بی تدبیری و بی مسوولیتی هستند.
بازارهای نامطمئن مشکل باغدران آذربایجانغربی
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجانغربی با اشاره به موانع پیش روی عرضه سیب تولیدی استان، گفت: با وجود اینکه یک سوم سیب کشور در استان تولید میشود و آذربایجانغربی رتبه نخست تولید سیب کشور را دارد، ولی هر ساله شاهد بروز مشکلاتی در بازار سیب استان هستیم.
عزیز امانی با بیان اینکه ۶۸ هزار هکتار باغ سیب در آذربایجانغربی وجود دارد که از این میزان، ۴۵هزار هکتار نهال و مابقی بارور است، تصریح کرد: آذربایجانغربی امسال یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن سیب تولید کرده بود که از این میزان ۵۰ درصد شامل سیب قرمز، ۴۵ درصد شامل سیب زرد و ۵ درصد نیز شامل ارقام تابستانی و سایر ارقام خارجی بود.
وی با اشاره به افزایش تولید سیب طی سال جاری، ادامه داد: با توجه به اینکه امسال سال باروری سیب بود و از سوی دیگر شاهد شرایط مساعد جوی بودیم رشد ۳۰ درصدی تولید را داریم ولی همچنان کشاورزان با مشکل در عرضه سیب تولیدی به بازار مواجه هستند.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجانغربی با بیان اینکه ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تن از سیب استان جذب صنایع تبدیلی و مابقی در سردخانههای استان ذخیره و به تدریج روانه بازارهای دنیا و سایر استانها میشوند، اذعان داشت: در این میان میزان مصرف داخلی استان نیز ۶۰ هزار تن است که برای بازاریابی مابقی سیب تولیدی باید تمهیدات لازم اندیشیده شود.
امانی با بیان اینکه علاوه بر بازاریابی سیب، در صنایع تبدیلی نیز مشکل اساسی و جدی داریم، به وضعیت بزرگترین صادر کننده سیب جهان اشاره کرد و افزود: چین به عنوان بزرگترین تولید کننده جهان، فقط ۳ میلیون تن صادرات دارد و بخش عمدهای از سیب تولیدی این کشور جذب صنایع تبدیلی میشود.
وی ضمن یادآوری اینکه صنایع تبدیلی ارزش افزوده بیشتری دارند، خاطرنشان کرد: جایگاه صنایع تبدیلی استان بسیار پایین است.
این مقام مسوول با انتقاد از شیوه جمعآوری سیب صنعتی استان، گفت: از سیب صنعتی به عنوان سیب درجه چندم یاد میشود در حالی که با برداشت به موقع و مدیریت اصولی میتوان سیب تولیدی را با نگهداری در سردخانهها به مرور و در طول سال به سمت صنایع تبدیلی روانه کرد، به طوری که صنایع تبدیلی که در حال حاضر به صورت فصلی فعالیت دارند، در چهار فصل سال فعال خواهند بود.
وی جای خالی بستهبندی اصولی سیب را در استان مورد اشاره قرار داد و افزود: متاسفانه بستهبندی در استان مغفول مانده و بنا به دلایل مختلف، در حوزه ترویج کشاورزی موفق نبودیم که یکی از این دلایل به سطح سواد کشاورزان استان مربوط میشود که همین امر نیز سبب شده علیرغم سهم بالای کشاورزی در اشتغال استان، کشاورزی آذربایجانغربی سنتی بماند.
امانی ضمن تاکید در بازنگری ارقام کشت، اذعان داشت: عمده مشکلات سیب تولیدی استان، عدم سورت و بستهبندی، عدم بهکارگیری شیوههای نوین کشت توسط کشاورزان، کمبود نقدینگی و عدم رغبت به سرمایهگذاری در این حوزه، عدم واگذاری تسهیلات کم بهره به بخش کشاورزی، بازارهای نامطمئن، عدم ریسکپذیری باغداران و کوچک بودن قطعات باغی است.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی به جلسات تنظیم بازار سیب استان اشاره کرد و گفت: در راستای بهبود وضعیت عرضه سیب تولیدی، به عنوان استان معین سیب کشور انتخاب شده ایم به طوری که مقرر شده نوروز امسال تامین کننده سیب ۱۱ استان کشور باشیم.
محمد دهقان با بیان اینکه در حال حاضر بیش از یک میلیون تن سیب در استان تولید شده است، تصریح کرد: از این میزان ۸۰۰ تن سیب خریداری و در بازار ۱۱ استان توزیع می کنیم و علاوه بر این ۸۰۰ هزار کیلو نیز مصرف خود استان است.
وی با بیان اینکه در این راستا چهار مباشر انتخاب شده است، افزود: در این راستا با انجمن سردخانه داران استان هماهنگی لازم به عمل آمده و مقرر شده سیب به قیمت ۴ هزارو ۸۵۰ تومان از کشاورزان خریداری و در بازارهای داخلی توزیع شود.
این مسوول با بیان اینکه این میزان سیب در ۱۱ سردخانه استان ذخیره سازی شده است، اذعان داشت: مشکلات پیش روی باغداران شامل خرید تضمینی سیب بوده و هر ساله بنا به دستور و مصوبات دولت، سیب تولیدی از باغداران خریداری می شود.
این درحالی است که با پیگیریهای خبرنگار خبرگزاری فارس، بسیاری از کشاورزان اذعان میکنند که سیب آنها در سردخانهها انبار شده و تا به امروز خبری از خرید سیب نیست.
عدم ثبات میزان تولید سیب مشکل ساز است
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی با بیان اینکه امسال میزان تولید سیب استان بیشتر از سال گذشته است، اعلام کرد: میزان تولید سیب در استان ثابت نیست تا سیاست های ثابتی در این زمینه اتخاذ شود.
دهقان با بیان اینکه سال گذشته ۷۰۰ هزار تن سیب در استان تولید شده بود و به یکباره این میزان امسال به یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن رسید، تصریح کرد: تنظیم بازار سیب استان متاثر از تصمیمات و سیاستهای کلان کشوری است.
وی با یادآوری پوسیدگی سیبهای استان در سردخانهها طی سال گذشته، اعلام کرد: این امر ناشی از ممنوعیت صادرات سیب از کشور به منظور تنظیم بازار داخلی بود.
این مقام مسوول با بیان اینکه با صادرات سیب شاهد بالا رفتن قیمت این محصول در بازارهای داخلی بودیم، یادآور شد: لازم بود دولت با تجار هماهنگی لازم را داشته باشد تا شاهد بروز چنین مشکلاتی نباشیم.
تصمیمات کلان بدون هماهنگی استان گرفته میشود
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی با بیان اینکه آذربایجان غربی عمده تولید کننده سیب کشور است ولی در تصمیمات کلان بدون هماهنگی با استان گرفته میشود، اذعان داشت: بازاریابی سیب به عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت نبوده و لازم است هر یک از بخشها در این خصوص احساس وظیفه کرده و تاجرها در حد اختیارات خود و سازمان جهاد کشاورزی نیز در حد و توانی که دارد براساس قوانین موجود انتزاع وظیفه کنند ودر تنظیم بازار احساس مسوولیت کنند.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن وتجارت آذربایجان غربی در حالی از صادرات ۲۶۰ هزار تنی صادرات سیب و رفع مشکلات این عرصه خبر میدهد که سال گذشته شاهد فاسد شدن و پوسیدگی سیبهای تولیدی استان در سردخانهها بودیم.
با توجه به اینکه مدیران استان سال گذشته نتوانستند تولید ۷۰۰ هزار تنی را مدیریت کنند و این امر سبب شد تا ضرر جبران ناپذیری به کشاورزان وارد شود، امید میرود از اکنون در راستای مدیریت یک میلیون و ۱۰۰ هزار تنی سیب استان وارد کار شده و هر یک از متولیان صنعت سیب استان به جای فرافکنی، به معنای واقعی درد کشاورزان را لمس کرده و راهکارهای موثری در راستای بهبود وضعیت بازار سیب ارائه دهند.
به گزارش فارس ؛ با توجه به حجم سیب تولید شده هنوز اقدام جدی در راستای خرید محصولات کشاورزان انجام نشده است و کشاورزان از این موضوع اظهار نارضایتی میکنند و این موضوع نیازمند همت جدی مسوولان است که تا وقت باقی است دست به کار شوند تا مشکلات سال گذشته تکرار نشود.