آوای مرز : طبق توصیههای بهروزشده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC)، بیماران میتوانند واکسن کووید-۱۹ و واکسن آنفلوآنزا را در یک جلسه دریافت کنند. روزنامه خراسان نوشت: «بهتازگی رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از احتمال شیوع بالای آنفلوآنزا در ماههای آینده خبر داده است. در ادامه به سوالات رایجی که برای تزریق واکسن آنفلوآنزا پیش میآید، میپردازیم.
آنفلوآنزا چیست؟
آنفلوآنزا یک عفونت تنفسی است که توسط ویروسهای آنفلوآنزا ایجاد میشود. ویروسها از راه هوا عبور میکنند و از طریق بینی یا دهان وارد بدن میشوند. همچنین یکی از راههای ابتلا به این بیماری سطوح آلوده است. سالیانه بین پنج تا ۲۰ درصد از مردم آمریکا به آنفلوآنزا مبتلا میشوند که میتواند باعث بیماری خفیف تا شدید و در برخی موارد منجر به بستریشدن یا مرگ شود. علایم آنفلوآنزا مشابه علایم سرماخوردگی است اما دوره درمان طولانیتری دارد.
تفاوت کرونا و آنفلوآنزا
سرعت انتقال یک تفاوت مهم بین ویروس این دو بیماری است. آنفلوآنزا در مقایسه با ویروس کووید-۱۹ یک میانگین دوره نهفتگی (زمان ابتلا به عفونت تا ظاهرشدن علائم بیماری) و یک فاصله ابتلای کوتاهتر دارد.
تخمین زده میشود فاصله ابتلای پشت سر هم برای کووید ۱۹، پنج تا شش روز است؛ در حالی که برای آنفلوآنزا سه روز است. به عبارت دیگر آنفلوآنزا سرعت شیوع سریعتری دارد.
امسال خطر آنفلوآنزا بیشتر است
رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفته است با توجه به این که در دو سال اخیر گردش ویروس کرونا بالا بوده، گردش ویروسهای تنفسی دیگر مانند آنفلوآنزا بسیار کم است و امسال سطح ایمنی در بدن برای این ویروسها کاهش یافته است و در نتیجه میتوان شاهد افزایش ابتلا به بیماریهای تنفسی مانند آنفلوآنزا بود. به همین دلیل تزریق واکسن در افرادی که این بیماری در آنها میتواند شدید باشد، ضروری است.
اثرگذاری واکسن
تصور میشود که اثرگذاری واکسن آنفلوآنزا حداقل به مدت ششماه ادامه خواهد داشت و به دلیل کاهش سطح آنتیبادی و تغییر در ویروسهای آنفلوآنزا در گردش سالانه، محافظت کاهش مییابد.
چه کسانی باید واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند؟
سازمان بهداشت جهانی به همه افراد ششماهه و بالاتر توصیه میکند واکسن سالانه آنفلوآنزا را دریافت کنند، حتی بزرگسالان سالم اما چند گروه برای دریافت این واکسن اولویت دارند:
– زنان باردار و زنانی که کمتر از دو هفته از بارداری آنها گذشته است
– کودکان بین شش ماه و پنج سال
– افراد ۱۸ سال و کمتر که آسپرین مصرف میکنند
– سالخوردگان بالای ۶۵ سال
– تمام افرادی که مبتلا به عارضههای جدی پزشکی هستند
– افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها ۴۰ یا بالاتر است
– تمام افرادی که در خانه سالمندان زندگی یا کار میکنند
همچنین باید دقت کنید اگر مبتلا به بعضی از عارضههای مزمن پزشکی باشید، خطر ابتلا به آنفلوآنزا در شما افزایش خواهد یافت.
چه زمانی واکسن بزنیم؟
به طور کلی، شروع فصل این بیماری، پاییز است و در اواسط تا اواخر زمستان به اوج میرسد و تا اوایل بهار ادامه می یابد. به طور میانگین، فصل شیوع آنفلوآنزا تقریبا ۱۳ هفته طول میکشد. شیوع این بیماری معمولا در اواسط فروردین تمام میشود. بنابراین بهترین زمان برای تزریق واکسن قبل از شروع فصل شیوع آنفلوآنزا (پاییز و زمستان) است. با این حال هر زمان که واکسن در دسترس قرار گرفت باید آن را تزریق کرد.
در چه کسانی باید تزریق واکسن را تکرار کرد؟
برای افراد بالای هشت سال، یک نوبت تزریق واکسن در هر سال کافی استاما در افراد زیر هشت سال چنان چه تاکنون دو نوبت واکسن آنفلوآنزا دریافت نکردهاند باید دو نوبت واکسن به فاصله حداقل چهار هفته دریافت کنند.
چه افرادی نباید واکسن دریافت کنند؟
کسانی که در تزریق سال قبل به واکسن واکنشهای جدی نشان دادهاند نباید واکسن را دریافت کنند. کسانی که به تخم مرغ آلرژی دارند هم باید با احتیاط و با مشورت پزشک واکسن تزریق کنند.
چه واکسنی بزنیم؟
درصد زیادی از واکسنهایی که به کشور وارد میشوند از نوع واکسن آنفلوآنزای هلندی و فرانسوی هستند. طبق توصیههای سازمان بهداشت جهانی، بهترین واکسن در دسترسترین واکسن است.
اگر واکسن کرونا زدیم، واکسن آنفلوآنزا بزنیم؟
طبق توصیههای بهروزشده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC)، بیماران میتوانند واکسن کووید-۱۹ و واکسن آنفلوآنزا را در یک جلسه دریافت کنند. پیش از این CDC توصیه میکرد که افراد واکسن کووید-۱۹ خود را بهتنهایی دریافت و حداقل دو هفته قبل یا بعد از ایمنسازی علیه کووید-۱۹ برای واکسیناسیون دیگر برنامهریزی کنند. سازمان بهداشت جهانی میگوید، هنگامی که واکسنها به طور همزمان تزریق میشوند شبیه به زمانی است که هر کدام به تنهایی تزریق شوند. البته این سازمان توصیه میکند اگر تزریق واکسنهای دیگر همزمان با واکسنهای کووید-۱۹ صورت گیرد، باید محلهای تزریق حداقل یک اینچ (۲.۵ سانتی متر) از هم فاصله داشته باشد.