آوای مرز / عبدالسلام معروفی : دیروز اخباری نگران کننده مبنی بر فوت ۳نفر از شهروندان بوکانی بر اثر مصرف مشروبات الکلی دست ساز بر روی خروجی رسانه های گروهی قرار گرفت که از بین مسمومیت ۱۶ نفر با مصرف مشروبات الکلی دست ساز ۳ نفرشان جان خود را از دست دادند، خبری نگران کننده و قابل تامل که دل هر شهروندی را به درد می آورد.
اوایل اسفندماه جاری بود که رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی استان اردبیل هم در خصوص مسمومیت با مشروبات الکلی در گفتگو با تسنیم خبر داده بودتعداد ۵۷ نفر در این استان بدلیل مصرف مشروبات الکلی دست ساز مسموم شده اند.
یک روز قبل از خبر فوق بود که دادستان عمومی و انقلاب مشکین شهر هم از مسمومیت ۴ نفر با مصرف مشروبات الکلی دستساز در این شهر خبر داد و اعلام کرد : تعداد نیز یک نفر دچار مرگ مغزی شد و جان خود را از دست داد و فرد دیگری نیز مشکل حاد بینایی پیدا کرده است.
حدود ۲ ماه قبل بود که خبر دیگری با این عنوان مرگ ۱۵ نفر در بندر عباس بر اثر مصرف مشروبات الکلی دست ساز در رسانه ها منتشر شد و اعلام گردید؛ مجموع افرادی که به واسطه استفاده از مشروبات الکلی دستساز یک زن و شوهر بندرعباسی دچار مشکل شدند به ۱۶۹ نفر رسید که در این بین باعث مرگ ۱۵ نفر از شهروندان بندرعباسی شد!
از این اخباری نگران کننده در طول یکسال اخیر در فضای عمومی و رسانه ای در این خصوص منتشر شده است و می رود تا مصرف مشروبات الکلی که هم از نظر اسلام مذموم و ناپسند شمرده و ممنوع شده و هم از نظر سلامتی برای خود انسان کاملا مضر است و بایستی فکر اساسی برای این معضل اندیشیده شود و نهادهای فرهنگی دست بکار شوند تا به یک بحران اجتماعی دامن گیر تبدیل نشده است!
یک تحقیق جهانی به این نتیجه رسیده که مصرف الکل هر چقدر هم کم برای سلامتی مفید نیست و بهترین توصیه پرهیز کامل از نوشیدن الکل است.این تحقیق در نشریه لنست منتشر شده و نتیجه بررسی مصرف الکل در افراد ١۵ تا ٩۵ سال در ١٩۵ کشور دنیا بین سالهای ١٩٩٠ تا ٢٠١۶ است.برای این پژوهش، محققان کسانی را که اصلا الکل نمینوشند با کسانی مقایسه کردند که روزی یک نوشیدنی الکلی مینوشند.
یک متخصص پزشکی قانونی و مسمومیت ها هم معتقداست : مشروبات الکلی بر روی مغز ، چشم، کلیه و کبد، تاثیرات مخربی دارد و تقریبا هیچ عضوی از بدن انسان از عوارض آن در امان نخواهد بود.
نوشیدن مشروبات الکی دستساز حاوی متانول میتواند ظرف ۲۴ ساعت منجر به مرگ شود. تعیین سطح متانول در خون به راحتی ممکن نیست و تشخیص مسمومیت فرد نیازمند همکاری صادقانه اوست و یکی از مشکلات تهدیدکننده سلامت که ناشی از الکل است و در کشور ما شایع است، مصرف مشروبات الکلی تقلبی و دستساز است که میتواند منجر به بروز مسمومیتهای شدید منجر به مرگ و یا کوری دائمی در فرد شود.
سازمان پزشکی قانونی اخیرا نوشته است در دو سال و نیم گذشته ۳۴۳ نفر در ایران به دلیل مسمومیت با الکل جان خود را از دست دادند و این آمار که از ابتدای سال ۱۳۹۵ تا پایان مرداد ماه سال ۱۳۹۷ ثبت شده و با نگاهی به آمار فوق به این مهم می رسیم که این تعداد به بیش از ۳۷۰ نفر رسیده است.
طبق آمار ثبت شده در سازمان پزشکی قانونی از استانهای کرمان، آذربایجان شرقی ، فارس، کردستان، البرز و اصفهان، مازندران، کرمانشاه، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، هرمزگان، گیلان و…مشکل مسمومیت با مشروبات دستساز یا “زیرزمینی” مشکلی جدی در تمام کشور است.
بر اثر دیدگاه کارشناسان امر ؛ مصرف مشروبات الکلی علل و عوامل مختلفی از جمله ساختارها و شبکههای اجتماعی تقویت کننده مصرف مشروبات الکلی ، شبکه همسالان و دوستان ، تغییر ساختار و فرهنگ خانواده و ارتباطات و شبکههای مجازی و همچنین عوامل محیطی و زمینه ای شامل اقتصادی و بازار، اجتماعی، ساختارهای مدیریتی و حاکمیتی، ضعف برخوردهای قانونی و نظارتی، ضعف در برنامه ریزی و مدیریت، ضعف در مستندات و شواهد برای تصمیم گیری و برنامه و الگوی کلان توسعه در کشور و از همه مهم تر عدم آشنایی مردم با مضرات استفاده و مصرف آن دارد که باید مدنظر قرار گیرد.
مثلی معروفی داریم که می گوید؛ “چرا عاقل کاری کند که باز آرد پشیمانی ” پشیمانی که منجر به مرگ شخص شود و هیچ جبران مافاتی هم برای این موضوع وجود ندارد؛ پس اول خود افراد باید مراقب جان خود باشند؛ با این حال و با توجه به خطرات تولید و عرضه مشروبات الکلی در جامعه در کنار تقویت حوزه نظارت و برخورد در عرضه و تولید نقش نهادهای فرهنگ، ائمه جمعه، اساتید دانشگاه و رسانه ها برای کاهش مصرف الکل در جامعه، آموزش و بالابردن سطح آگاهی مردم نسبت به زیان بار و خطرآفرین بودن آن ضروری به نظر می رسد و باید اقدامات جدی صورت گیرد تا مردم از عواقب و پیامدهای مصرف مشروبات الکلی و زیان های جسمانی که بر آنها وارد می شود، آگاه گردند.