آوای مرز / امیر محمود حریرچی * : دوباره بسیاری از مشاغل تهران و بسیاری از استان های کشور بهدلیل شیوع کرونا با محدودیت و تعطیلی روبهرو شدهاند و این مشاغل خدماتی باید ظرف مدت یک هفته تا ۱۰ روز تعطیل شوند. در این بین کدام سازمان و نهاد دولتی که در زمینههای اقتصادی و اجتماعی، سالانه میلیاردی بودجه میگیرد به سراغ پرسنل و کارگران بیکار شده این مشاغل رفتهاند؟
به غیر صاحبان این مشاغل، عمدتا کارگران و پرسنل آنها که تعدادشان کم نیست، دارای قراردادهای روزمزد هستند و در ماههای گذشته سرپرست چندین هزار خانوار، یا بیکار شده یا حقوقی دریافت نکردهاند. به عنوان مثال حدود چهارماه است که استخرها دولتی و خصوصی تعطیل هستند، آیا کسی میداند که به غیر از صاحبان آنها، نیروی خدماتی و پرسنل این استخرها از چه طریقی درآمد دارند؟
رستورانها و کافهها نیز وضعیتشان بهتر از استخرها و دیگر شغلهای خدماتی نیست و درحالیکه چندی پیش بازگشایی شدند و با کاهش شدید مشتری مواجه بودند، بازهم باید یک هفته تعطیل باشند و در این بین وضعیت افرادی که در این مشاغل کار میکنند، چه میشود؟
ما این مشکلات را از ابتدای شیوع کرونا داشتیم و هنوز برای مشاغلی که تعطیل میشوند و عدم جلوگیری از تعدیل پرسنلشان، تدبیری اندیشیده نشده است. هنوز حمایت اجتماعی و تامین اجتماعی جامع، ساختارمند و فراگیری را ندیدهایم و بیشتر برای مردم پروتکل ایجاد کردهایم که درست هم است. درحالیکه گرانی و نرخ تورم از آغاز شیوع کرونا در کشور تا به امروز افزایش زیادی داشته است. در این مدت نقش وزارت بهداشت در کشور پررنگ بوده درحالیکه وزارتخانه بزرگی همچون تعاون، کار و رفاه اجتماعی قدمی بلند برنمیدارد.
بیشک رعایت فاصله اجتماعی نیاز به درآمد و تامین حداقلهای زندگی مردم دارد و تا زمانیکه شکم مردم گرسنه باشد، نمیتوانیم فاصله اجتماعی اجباری برای آنها تعیین کنیم. ما شاهد آن هستیم که کشورهای دیگر هم درگیر کرونا هستند، اما در کدام کشور قیمت یک بسته ماکارونی و روغن در چهار ماه گذشته ۵ برابر شده است؟
وضعیت کسب و کارها نسبت به سالهای گذشته نیز خرابتر شده و با افزایش قیمت اقلام موردنیاز جامعه، مردم به مراتب فقیرتر شدهاند و زندگی سختتری را تجربه میکنند. بیشک تا زمانیکه تامین اجتماعی برای مردم به معنای واقعی و صددرصدی وجود نداشته باشد، فاصلهگذاری اجتماعی از طریق محدودیتها به سرانجام مثبتی نخواهد رسید.
همانطور که چند روز پیش سعید نمکی، وزیر بهداشت به خطر ناشی از گرسنگی فقرا هشدار داده بود، امیدواریم هر چه سریعتر مسئولان فکری دقیقتر و حسابشدهتر به حال مردم بکنند. در حقیقت با شیوع کرونا مطالبات مردم از دولت دهها برابر شده، چون معاش و سلامت در مقابل یکدیگر قرار گرفتهاند، درحالیکه این دو باید در کنار یکدیگر باشند و ما زمانی میتوانیم سلامتیمان را حفظ کنیم که معاشمان نیز تامین شده باشد.
*جامعه شناس / کردپرس