آوای مرز / لعیا نورانی زنوز : در حالیکه در کشورهای توسعهیافته گرم شدن کره زمین همراه با اختلالات آب و هوایی شدیدترین تهدید ورزشهای زمستانی و به ویژه گردشگری اسکی است و این کشورها را مجبور به اتخاذ استراتژیهایی همچون سرمایهگذاری در فناوری برفسازی مصنوعی کرده است، در ایران ظرفیتهای ورزشهای زمستانی مورد غفلت واقع شده است، چه رسد به اینکه از تجهیزات برفسازی در صنعت اسکی استفاده شود.
اهمیت موضوع از آن روست که در دهههای اخیر گردشگری کوهستانی از عوامل کلیدی برای پایداری اقتصادی به شمار میآید، به طوری که برف، این طلای سفید و همه ورزشهایی که با آن مرتبط هستند به توسعه صنعت گردشگری اجازه داده تا به عنوان یک محرک اقتصادی عمل کند، به اقتصاد مناطق روستایی تنوع بخشد و اثرات مثبتی برای کسب و کارهای کوچک گردشگری داشته باشد.
در میان ورزشهای زمستانی، اسکی عنصر مرکزی بوده و به عنوان یکی از دیدنیترین انواع فعالیتهای ورزشی و گردشگری عمل میکند و نقش پیست اسکی به عنوان یک مرکز ثقل برای جریان ورزشکاران و گردشگرانی است که به دنبال انجام ورزشهای زمستانی هستند لذا برای پاسخگویی به تقاضا، زیرساختهای لازم را میطلبد.
آذربایجان غربی با توجه به شرایط بهینه جغرافیایی از جمله چشماندازهای دیدنی، زیباییهای طبیعی منحصربفرد و انواع لندفرمهای موجود، سهم مهمی در این زمینه دارد که درصورت توجه به آن میتواند درآمد زیادی برای اقتصاد ایجاد کند.
این در حالیست که پیست اسکی خوشاکو به عنوان یکی از مهمترین و مناسبترین پیستهای اسکی در شمالغرب کشور، روزهای حضیض خود را تجربه و سرمای نبود تجهیزات را بر پیکره خود احساس میکند و همین کمبودهای زیرساختی و کیفیت پایین خدمات منجر به از دست رفتن بازار ورزشهای زمستانی شده است و نارضایتی علاقمندان به این رشته ورزشی را به دنبال دارد به طوری که گفتگوهای مردمی و گزارشهای میدانی خبرنگار نای قلم حکایت از این دارد.
نکته قابل تامل اینکه نه تنها حرکتی مثبت و محسوس توسط متولیان دستگاهی این پیست به ویژه ورزش و جوانان شکل نگرفته بلکه موانع بسیاری نیز برای سرمایهگذاری وجود دارد.
بدون تردید با نگاه غیرتخصصی و غیرهدفمند به سرمایهگذاریهای پایدار در بخش گردشگری نمیتوان یک نقشه راه میانمدت و بلندمدت تدوین و ظرفیتهای بالقوه را به بالفعل تبدیل کرد.
تجهیزات و امکانات جوابگوی مردم نیست
رییس هیئت اسکی آذربایجان غربی، یکی از مشکلات مهم این پیست را که سالهاست همچنان بدون حل باقی مانده، نبود مهمانسرا و هتل مناسب عنوان و تاکید میکند که تنها مهمانسرای این پیست به دلیل نبود تجهیزات و امکانات مناسب جوابگوی مردم، ورزشکاران و گردشگران نیست.
مسعود قهرمانلو، راه دسترسی نامناسب، نبود مکان مناسب اقامتی برای گردشگران، نبود تجهیزات و امکانات مورد نیاز ورزش اسکی، وجود معارض ملکی و… را بخشی از مشکلات این مکان ورزشی مطرح میکند و اینکه با وجود تلاشها برای جذب سرمایه، نتیجه مطلوب نبوده است.
ماحصل کارشکنیها خسته کردن سرمایهگذار است
او در عین حال به عنوان سرمایهگذار پروژه احداث هتل و راهاندازی تلهکابین در خوشاکو از سنگاندازی برخی مسئولان استانی و محلی برای سرمایهگذاری انتقاد میکند و متذکر میشود، ماحصل پیچ وخمهای بروکراسی اداری، اطاله فرایند سرمایهگذاری و کارشکنی مغرضانهی بخشدار سابق و فعلی نتیجهای جز خسته کردن سرمایهگذار ندارد و این به نفع مردم منطقه، ورزشکاران و گردشگران نیست، کمااینکه اعلام میکنیم در مقابل کارشکنیها خواهیم ایستاد.
این سرمایهگذار ادامه میدهد، با وجود اخذ استعلامهای ۱۶گانه هنوز پروانه ساخت پروژهها صادر نشده است و با وجود اینکه تمرد از قانون و عدم صدور پروانه را به اطلاع مسوولان رساندیم اما تاکنون هیچ اقدام موثری در راستای حل این مشکل صورت نگرفته است.
قهرمانلو در خصوص حمایتهای ورزش و جوانان ارومیه نیز توضیح میدهد، ورزش و جوانان بودجهای برای حمایت از هیاتهای ورزشی ندارد و حمایتهای مالی فدراسیون نیز بسیار اندک است به طوری که امسال فقط دو میلیون تومان از سوی فدراسیون به هیئت مساعدت مالی شده است در حالیکه در مقایسه با هزینه نگهداری پیست مبلغ بسیار ناچیزی است.
وی میافزاید: با توجه به کوهستانی بودن منطقه خوشاکو و تردد مسافران و ورزشکاران به پیست اسکی این منطقه علاوه بر جاده شوسه موجود به یک مسیر دیگر نیز نیاز دارد تا در هنگام بارندگی از ترافیک در این مسیر جلوگیری شود که در این راستا بخشی از اراضی را از کشاورزان و بخشی دیگر از اراضی را از منابع طبیعی خریداری کردیم.
تجهیز پیست اسکی با رونق اقتصادی منطقه رابطهی مستقیم دارد
رییس هیئت اسکی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه تجهیز پیست یعنی ایجاد اشتغال و تقویت فرهنگ، نشاط، امید و تفریح سالم، میگوید، تجهیز پیست اسکی با رونق اقتصادی منطقه رابطهی مستقیم دارد و این مهم در گرو اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم است، احداث هتل و تلهکابین نیز بدون شک بر رشد اقتصادی مردم این منطقه تاثیر سازندهای خواهد داشت ضمن اینکه مردم روستاهای اطراف نیز یکسری از خانههای مسکونی را به عنوان خانههای بومگردی میتوانند آماده کنند.
قهرمانلو همچنین ادامه میدهد، پیست اسکی نیازمند برفکوب است و قطعا با داشتن تجهیزات مناسب، ماندگاری برف را میتوانیم بیشتر می کنیم، مسلما اگر برف کوبیده شود، این منطقه شکل واقعی پیست به خود می گیرد و در واقع ورزشکار نیز در حین ورزش و تمرین آسیب نمی بیند، اما خوشاکو فاقد برفکوب است.
او با رونمایی از تیوپی که به شکل استاندارد طراحی شده، توضیح میدهد، متأسفانه خانوادهها تیوبسواری روی برف را بهعنوان یک تفریح میدانند درحالیکه این تفریح خطرناک بوده و تاکنون شاهد حوادث زیادی بودهایم.
قهرمانلو با هشدار به خانوادهها نسبت به خطرناک بودن استفاده از تیوب برای تفریح خاطرنشان میکند، با توجه به صدمات جبرانناپذیر این تفریح خطرناک برای خانوادهها به خصوص جوانان از مردم و علاقمندان درخواست کرد برای جلوگیری از بروز اتفاقات ناگوار از تیوپهای استاندارد استفاده کنند.
موانع زیادی برای پیشبرد برنامهها وجود دارد
یکی از مربیان باسابقه ورزش اسکی استان نیز رشد این رشته ورزشی را نیازمند امکانات، تجهیزات زیاد، حمایت مالی و داشتن مربیان توانمند دانسته و میگوید، مشکلات و موانع زیادی برای پیشبرد برنامهها وجود دارد.
بهزاد امیری، استعدادیابی سنین پایه و اسکی همگانی را از برنامههای هیات اسکی استان عنوان و اضافه میکند، هیئت اسکی استان با ۴۰۰ ورزشکار، ۱۷ مربی و دو داور فعال است.
او فراهم نبودن تجهیزات مسابقه جهت شرکت ورزشکاران در مسابقات کشوری و بینالمللی را از مشکلات هیات عنوان میکند و متذکر میشود، تاوان کارشکنیها و عدم حمایتها را ورزشکاران دادهاند به طوری که ضمن نارضایتی ورزشکاران و گردشگران از امکانات و خدمات ارائه شده، به دلیل فراهم نبودن زیرساختهای مناسب امکان میزبانی مسابقات ملی و بینالمللی را نیز نداریم در حالیکه خوشاکو با توجه به توپوگرافی، میتوانست با سرمایهگذاری و بهبود زیرساختهایش میزبان گردشگران داخلی و خارجی و مسابقات مختلف باشد.
سرمایه گذاران بخش خصوصی حمایت میشوند
در ادامه سراغ فرماندار ارومیه میرویم، غلامحسین عماری تاکید میکند، از هرگونه سرمایهگذاری بخش خصوصی استقبال میکنیم.
او اضافه میکند، ما از سرمایهگذاری بخش خصوصی در بخشهای مختلف حوزه ورزشی حمایت میکنیم تا اتفاقات بهتری در این حوزه رقم بخورد.
فرماندار ارومیه تصریح میکند، هر چه از حوزه ورزش حمایت کنیم در حقیقت به سرمایهگذاری اجتماعی کمک کردهایم.
وی اظهار امیدواری میکند، با تجهیز پیست اسکی خوشاکو علاوه بر کمک به گردشگری ورزشی به توسعه ورزش قهرمانی هم کمک شود.
پیست اسکی خوشاکو، در ۳۴ کیلومتری غرب ارومیه و در منطقه راژان نزدیک روستای خوشاکو واقع شده است.
از ۲۲ سال پیش برای احداث طولانیترین تلهکابین خاورمیانه از روستای بند تا خوشاکو در شهر مرزی ارومیه تلاش می شود، اما پس از دو دهه، هیچ خبری از آن نیست.
امید میرود مسئولان استان با توجه به ظرفیتهای بینظیر در منطقه خوشاکو اقدامات اساسی برای بهرهبرداری بهینه از این مکان ورزشی را در دستور کار خود قرار دهند.