اینجا محل تبلیغات شماست

اینجا محل تبلیغات شماست

آوای مرز / سیده فاطمه سجادی : قلب به عنوان مهمترین عضو بدن و موتور محرک همه اندام ها، بیشترین فعالیت و بیشترین اهمیت را در بین اندام های مختلف دارد.این اندام بسیار مهم، روزانه حداقل ۱۱۵ هزار بار، سالانه بیش از ۴۲ میلیون بار و در طول عمر متوسط هر انسان افزون بر سه میلیارد بار می تپد و در هر تپش نیز عملیات تحویل و تحول خون در داخل آن و پمپاژ این مایه حیاتی به دیگر اندام های بدن انجام می شود.
این آمار نشان می دهد که فعالیت قلب، بسیار مهم، موثر و همیشگی است و پایان کار این اندام، برخلاف بسیاری از اندام های دیگر بدن، پایان کار انسان است.
با توجه به این موارد، نگهداری مناسب این عضو حیاتی و پیشگیری از بروز چالش در آن از جمله مهمترین مواردی است که باید مورد توجه هر فرد قرار گیرد و در این راستا پرهیز از خوردن غذاهای پرخطر، تحرک بدنی مناسب و دوری از استرس در صدر اقدامات مورد نیاز قرار دارد.
فوق تخصص بیماری های قلبی عروقی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بیماری های قلبی عروقی نخستین علت مرگ و میر در دنیا، ایران و آذربایجان غربی محسوب می شود.
دکتر کمال خادم وطن افزود: در حال حاضر ۱۷٫۳ میلیون مرگ در سال به علت بیماری های قلبی و عروقی در دنیا رخ می دهد که انتظار می رود تا سال ۲۰۳۰ به ۲۳ میلیون نفر برسد.
وی اضافه کرد: اغلب این مرگ ها با کنترل عوامل خطر مانند مصرف دخانیات، رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی قابل پیشگیری است.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه مراقبت از بیماری های قلبی عروقی با صرف هزینه گزاف همراه است و بخش عمده بودجه بهداشتی را به خود اختصاص می دهد، پیشگیری نقش اصلی و چشمگیری در کنترل این بیماری ها دارد.
وی ادامه داد: در خصوص بیماری های قلبی تمام سازمان های جهانی مرتبط، استراتژی های پیشگیرانه را انتخاب و توصیه می کنند که از جمله این سازمان ها اتحادیه جهانی قلب است.
متخصص بیماری های قلبی و عروقی گفت: برای داشتن قلب سالم باید در مصرف مواد غذایی دقت شود زیرا غذاهای آماده و فست فودها اغلب حاوی شکر، چربی و نمک فراوان است و مصرف این گونه غذاها باید محدود شود.
دکتر خادم وطن با اشاره به اینکه هر فرد باید روزانه پنج واحد میوه و سبزیجات مصرف کند، گفت: این مواد غذایی سرشار از ویتامین ها، فیبر و ریزمغذی هاست و نقش بسزایی در سلامت قلب دارد.
وی ترک مصرف دخانیات، پویایی و فعالیت، محدود کردن تماشای تلویزیون، دوچرخه سواری، پیاده روی، کوهپیمایی، انجام معاینه های دوره ای و سنجش مقدار فشار خون، کلسترول و قند خون، وزن و نمایه توده بدنی را از جمله مواردی عنوان کرد که با توجه و رعایت آن می توان خود را دوستدار قلب دانست.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: مراقبت های بهداشتی و توجه ویژه به موضوع خودمراقبتی مهمترین عامل جلوگیری از بروز بیماری های قلبی است.
رسول انتظارمهدی افزود: ایجاد تغییرات کوچک در زندگی می تواند زمینه سلامت قلب را فراهم کند که از جمله اینها می توان به استفاده از غذاهای سالم تر، انجام فعالیت و تمرین های بدنی بیشتر و پیشگیری از استعمال دخانیات اشاره کرد.
وی در خصوص شعار روز جهانی قلب امسال بیان کرد: ‘هم پیمان برای سلامت قلب’ یا /MY Heart ,Your Heart/ برای سال جاری در نظر گرفته شده است که تشویق همگانی برای پیشگیری از بیماری های قلبی را نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه همه افراد باید در راستای سلامت اجتماعی، سلامت فردی خود را مد نظر داشته باشند، افزود: آحاد مردم باید پیشگیری از بروز بیماری های مختلف به ویژه بیماری های قلبی را مدنظر قرار دهند.
کارشناس بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی نیز گفت: یکی از مهمترین و مطمئن ترین راه های نیل به اهداف پیشگیری وکنترل بیماری قلبی عروقی، آموزش همگانی و برگزاری پویش های عمومی است.
مریم گل میرزایی با اشاره به اینکه نامگذاری یک روز از سال به نام روز جهانی قلب، اقدامی ابتکاری در راستای ایجاد توجه همگانی به این عضو مهم بدن و بیماری های آن است، ادامه داد: این روز به منزله شروع برنامه و فعالیت هایی است که باید در طول سال ادامه یابد و به همین منظور می توان با استفاده از برنامه های مختلف شامل معاینات بهداشتی و غربالگری های سلامت، این امر را تحقق بخشید.
وی اضافه کرد: توجه ویژه به مولفه های سلامت نظیر وزن، قند، کلسترول و فشارخون و همچنین انجام فعالیت های ورزشی سازماندهی شده در کنار برگزاری گفت و گوهای عمومی در مورد بیماری قلبی عروقی می تواند در آگاه سازی اجتماعی در خصوص بیماری های قلبی موثر باشد.
وی افزود: در آذربایجان غربی نیز که بیماری های قلبی از مهمترین چالش های عرصه سلامت به شمار می رود، می توان از این فرصت و حتی یک هفته پس از آن برای اجرای طرح های بهداشتی و سلامتی بهره برد.
به گزارش ایرنا ؛ با اجرای برنامه های همگانی باید اهمیت مراقبت از قلب را به مردم گوشزد و راه را برای سلامت اجتماعی هموار کرد.

چگونه قلب سالم داشته باشیم؟

بیماری‌های قلبی و عروقی یکی از دلایل رایج مرگ در دنیا است؛ اما راه‌های زیادی برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی و داشتن قلبی سالم وجود دارد؛ شامل فعالیت‌های فیزیکی، ترک سیگار، رسیدن به وزن مناسب و کنترل فشار خون و میزان چربی، که کلیدهای اصلی داشتن قلب سالم و سلامت فیزیکی است. اما محققان همچنان به دنبال راه‌های بیشتر برای کاهش و جلوگیری از خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی هستند؛ شامل این ۸ راه حل که برای داشتن قلب سالم به شما پیشنهاد می‌کنیم.

۱- زمان کافی برای صبحانه بگذارید

لذت بردن از یک صبحانه سالم و مفید برای قلب احتمالا ساده‌ترین استراتژی برای برای جلوگیری از گرفتگی عروق است. تحقیقاتی در اسپانیا نشان داده که افراد بزرگسال (بین ۳۶ تا ۵۵ سال) که وعده صبحانه را جدی نمی‌گیرند و فقط یک قهوه، آبمیوه یا شیر می‌نوشند یا کسانی که صبحانه را از وعده‌های غذایی خود حذف می‌کنند، در مقایسه با کسانی که همیشه یک صبحانه سالم می‌خورند، دو برابر بیشتر دچار گرفتگی عروق و شریان‌ها می‌شوند.

کسانی که صبحانه را نادیده می‌گیرند یا به یک لیوان شیر یا قهوه و چای به جای صبحانه بسنده می‌کنند، نسبت به افرادی که وعده صبحانه را زیاد غذا می‌خورند یا حتی کسانی که صبحانه کمتری می‌خورند، رسوب بیشتری درون رگ‌هایشان جمع می‌شود. محققان بر این باورند که شروع کردن روز بدون صبحانه، با ایجاد عادت‌های غلط به شدت مرتبط است. عادت‌هایی مانند سیگار کشیدن بیشتر که ریسک بیماری‌های قلبی را زیاد می‌کند. بر اساس این تحقیقات افرادی که صبحانه نمی‌خوردند بیشتر دچار اضافه وزن می‌شوند و عادت‌های غذایی بد پیدا می‌کنند.

۲- مدیتیشن می‌تواند از قلب محافظت کند

بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ در آمریکا انجام شد، مدیتیشن می‌تواند علاوه بر ریلکس کردن بدن و آرام کردن ذهن، نقش موثری در کاهش خطر بیماری‌های قلبی هم داشته باشد. تمرکز بر روی نفس کشیدن و همچنین بر روی تکرار عباراتی که در مدیتیشن گفته می‌شود باعث کاهش استرس، تنش و افسردگی می‌شود. استرس و احساسات منفی دیگر می‌تواند بر احتمال بروز بیماری‌های قلبی افراد بیافزاید.

 

۳- از رژیم‌های لاغری پی‌درپی دوری کنید

رژیم‌های غذایی پی‌درپی که باعث می‌شوند شما وزن کم و دوباره اضافه کنید، را به نام رژیم‌های یویو می‌شناسند. رژیم یویو می‌تواند علاوه بر فرم بدن بر سلامت قلب شما هم تاثیر منفی بگذارد؛ خصوصا وقتی بعد از یائسگی باشد. تحقیقاتی در سال ۲۱۶ نشان داده است خانم‌های ۵۵ ساله به بالا که وزن مناسبی نسبت به قد خود دارند، اما نواسانات وزنشان در بازه زمانی ۱۰ سال، بیش از ۴.۵ کیلوگرم است به احتمال قوی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در آن‌ها بالا رفته است. به همین دلیل پیشنهاد محققان پایداری وزن و حفظ وزن در یک عدد مناسب است.

۴- از کوره در نروید

خشم و عصبانیت می‌تواند تاثیرات منفی روی قلب بگذارد. تحقیقات اخیر نشان داده است که میزان زیاد خشم، بدگمانی و سوظن به افراد دیگر با بیماری‌های قلبی رابطه مستقیم دارد و این افراد بیشتر در خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هستند. این درحالی است که افراد خوشبین کمتر در خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند.

محققان به چیزی مشکوک هستند که به آن الگوی ضربان قلب می‌گویند؛ برای مشخص کردن این الگو میزان تغییر در فاصله بین ضربان قلب را اندازه می‌گیرند و بر این باورند که میزان بالاتر آن بهتر است. فاصله بین ضربان قلب خانم‌هایی که میزان خشم آ‌ن‌ها بالا است، کمتر از میانگین فاصله بین ضربان قلب خانم‌هایی است که میزان خشم آن‌ها کمتر است. همچنین خشم و عصبانیت باعث تشدید در ترشح هورمون استرس، افزایش میزان فشار خون، افزایش کلسترول و غیره می‌شود.

۵- برای پیشگیری از بیماری قلبی سریع پیاده‌روی کنید

هر چقدر که یک فرد سریع‌تر راه برود خطر مرگ بر اثر بیماری‌های قلبی در او کاهش می‌یابد! بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ در انگلیس انجام شد، افراد میان‌سالی که آرام پیاده‌روی می‌کردند، نسبت به کسانی که سریع پیاده‌روی می‌کردند، ۲ برابر بیشتر بر اثر بیماری‌های قلبی جان خود را از دست می‌دادند. انجام تست ورزش به شما نشان می‌دهد که چقدر سریع می‌توانید بدوید و تا چه اندازه خود را محدود می‌کنید.

۶- مشکلات مالی را جدی نگرید

مشکلات مالی می‌تواند بار سنگینی در ذهن افراد ایجاد کند؛ اما بخش دیگری از بدن هم هست که این فشار مالی و وضعیت اقتصادی شما را تحمل می‌کند و آن قلب شماست. بر اساس تحقیقات جامعی در سال ۲۰۱۵، استرس ناشی از وضعیت اقتصادی و مالی می‌تواند عوارض جانبی زیادی بر قلب داشته باشد. این فشار می‌تواند خطر حمله قلبی و سکته را بالا ببرد.

۷- سیگارهای الکترونیکی می‌تواند مضر باشد

سیگارهای الکترونیکی معمولا برای ریه گزینه بهتری نسبت به سیگار و دخانیات دیگر محسوب می‌شود. اما مطالعه اخیر در مورد کاردیولوژی توصیه کرده است که ویپورایزر یا همان سیگارهای الکترونیکی خیلی هم برای قلب بی‌ضرر نیستند. این تحقیقات نشان داده است که کسانی که بیش از یک سال از سیگار الکترونیکی استفاده می‌کنند میزان هورمون آدرنالین و علائم استرس اکسیداتیو موجود در بدنشان بیشتر از افرادی است که تا به حال از ان استفاده نکرده‌اند.

میزان زیاد آدرنالین می‌تواند باعث فشار خون بالا و تپش قلب شود. استرس اکسیداتیو هم باعث کاهش توانایی بدن در برابر دفع رادیکال‌های آزاد می‌شود. هر دوی این عوامل باعث بیماری‌های قلبی می‌شوند. سیگارهای الکترونیکی هیچ تنباکویی ندارند اما ترکیبی از نیکوتین و اسانس‌ حرارت دیده را وارد دهان و ریه افراد می‌کنند. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد نیکوتین موجود در سیگارهای الکتریکی می‌توانند رگ‌های قلب را باریک کنند و البته تاثیرات دراز مدت آن بر روی قلب و ریه هنوز نامشخص است.

۸- آسیب‌های کم‌خوابی را جدی بگیرید

خواب خوب یکی دیگر از راه‌های آرام کردن ذهن و جسم است که برای استراحت دادن به بدن و فرصت دادن به مغز یک نیاز پایه‌ و بنیادین محسوب می‌شود. مشاهدات و تحقیقات زیادی نشان داده است که کم خوابی و عادت‌های بد برای خواب، می‌تواند با بیماری‌های قلبی و عروقی به شدت مرتبط باشد. کم خوابی یا زیاد خوابیدن می‌تواند باعث بیماری‌های عصبی، افسردگی و بیماری‌های جسمی مانند اختلال در میزان قند خون، فشار خون ‌شود که هر کدام از این بیماری‌ها با بیماری‌های قلبی و گرفتگی عروق رابطه مستقیم دارند.

کم‌خوابی می‌تواند عوارض جانبی بر قلب داشته باشد؛ خصوصا اگر شما در حال حاضر در خطر بیماری و مشکلات قلبی هستید و قلب سالم ندارید. افرادی که خواب ناکافی دارند (میانگین خواب کمتر از ۶ ساعت در یک شبانه روز) بیشتر دچار مشکلات قلبی می‌شوند؛ چرا که خواب کافی نقش مهمی در سبک زندگی سالم برای قلب سالم دارد. خطر مرگ در افراد دچار سندروم متابولیک هستند که حداقل ۶ ساعت در طول شب می‌خوابند، کمتر از باقی افراد است.

خانم‌های و آقایانی که حداقل ۳ مورد از ۵ علامت فشار خون بالا، تری گلیسیرید، کلسترول خون، چاقی مرکزی بدن و قند خون را دارند دچار سندروم متابولیک هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر خبرها

اینجا محل تبلیغات شماست

اینجا محل تبلیغات شماست