آوای مرز : س از اعطای مجوز برای ماهیگیری در پشت سد “شهرچای” ارومیه از سوی شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی، اینبار هم مدیرعامل این شرکت حرفش را پس گرفت و گفت: بر اساس دستورالعملهای موجود، هرگونه فعالیت صید و صیادی در مخازن سدهای با اهداف شرب در استان ممنوع است و با خاطیان برخورد می شود.
به گزارش خبرنگار کردپرس، پاییز امسال اعطای مجوز برای ماهیگیری در پشت سد شهرچای ارومیه انتقادهای فراوانی را متوجه مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان غربی کرد، اما مدیر عامل این شرکت گفت: «صید ماهی سوف از پشت سد شهرچای ارومیه با نظارت نهادهای متولی صورت خواهد گرفت».
یاسر رهبردین در آن زمان اظهار کرد: «این شرکت به دنبال سود اقتصادی از این موضوع نیست و فقط حفظ کیفیت آب پشت مخزن سد شهرچای مطرح است که باید در این خصوص، دقت نظر داشته باشیم».
اما چرا شرکت آب منطقه به دنبال صدور مجوز ماهیگیری بود؟
قضیه از آنجا شروع شد که در سال های پیشین در نبود نظارت، ماهیان غیر بومی وارد مخزن این سد شده و اکنون از سوی شرکت آب منطقه ایی به عنوان عامل مضر شناخته شده و تصمیم گرفتند تا این عوامل مضر را حذف کنند.
همان بلای که سر سد مهاباد به عنوان منبع آب شرب شهری آورده شد، قرار بود بر سر سد شهرچای ارومیه هم بیاورند. این روند با ازدیاد گونه سوف در دریاچه آغاز شده، سپس تقویت صید و صیادی( که گفته می شود با نظارت خواهد بود!) در دستور کار قرار می گیرد، بعد صیادی متوقف می شود و در نهایت با افزایش گونه های غیر بومی در سد، عاقبت پدیده بلوم جلبکی و تهدید آب شرب رخ می دهد.
این موضوع در خبرگزاری کردپرس با عنوان سوف گوشت خوار؛ ارمغان نامدیریتی ها در سد «مهاباد» و« شهر چای»! عملکرد دو گانه شرکت آب منطقه ایی در خصوص دو سد منبع آب شرب، مهاباد و ارومیه را زیر سوال برد!
در واقع؛ شرکت آب منطقه ایی استان در مهاباد، صیادی را متوقف کرده و به دنبال روش های جایگزین برای حذف ماهی سوف است، اما در ارومیه مجوز ماهیگیری برای حذف ماهی سوف را صادر می کند.
پس از آن نگرانی ها در خصوص آلودگی با فعالیت صیادی در منبع آب شرب ارومیه انتقادات فراوانی را متوجه مدیریت شرکت آب منطقه ایی کرد. شرکتی که در مهاباد هم کارنامه قابل قبولی از خود به جای نگذاشته است.
عدم نظارت بر ورود گونه های غیر بومی و انجام مطالعات پرهزینه جهت بازگشت وضعیت به حالت سابق و دوباره کاری ها؛ نتیجه مدیریت نامسئولانه شرکت آب منطقه ایی استان در ادوار مختلف است که مسئولیت تامین آب شرب سالم را وظیفه اصلی خود می دانند.
حالا مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی، حرفش را پس گرفته و در خصوص مجوزهای صیادی گفته است: «بر اساس دستورالعملهای موجود، هرگونه فعالیت صید و صیادی در مخازن سدهای با اهداف شرب در استان ممنوع است و با خاطیان برخورد می شود».
یاسر رهبردین به ایرنا گفت: «این تصمیم در راستای جلوگیری از بروز مشکل سلامتی برای شهروندان در نظر گرفته شده و با جدیت نیز اجرایی می شود.البته افرادی که پیشتر در این سدها مشغول کار صیادی بوده اند، باید برای آنها معیشت جایگزین در نظر گرفته شود تا با مشکل مواجه نشوند».
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی ادامه داد: «در این راستا در صورت اختصاص زمین مناسب توسط جهاد کشاورزی و منابع ملی، این شرکت برای تامین آب مزارع پرورش ماهی از محل چاههای حریمی، برای تولید و تکثیر ماهیان سردآبی به عنوان شغل جایگزین اقدام خواهد کرد.»
گفتنی است؛ در سد مهاباد از سال ٩٧ تا کنون به دستور فرماندار ویژه وقت، فعالیت صیادان در سد این شهرستان به دلیل تهدید آلودگی منبع آب شرب ممنوع شد. با توقف صید و صیادی، اینبار مسئولان دست به دامان راهکارهای دیگر برای حذف گونه غیر بومی سوف شدند تا تهدید آلودگی بلوم جلبکی را رفع کنند.
تا کنون در فراخوانی که شرکت آب منطقه ایی استان برای یافتن راهکاری جهت حذف جلبکها از آب سد مهاباد داده است، چندین پروپوزال توسط محققان این حوزه پیشنهاد شده و شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی همچنان در حال بررسی و تایید نهایی یکی از آنهاست!
مدیرعامل آب منطقه ایی استان در خصوص آخرین وضعیت این مطالعات به کردپرس گفته بود: «در حال حاضر راهکارهای مطالعاتی برای اصلاح وضعیت جلبک سد مهاباد انجام شده و این مطالعات از سوی مشاوران شرکت و بخشی هم توسط شیلات استان آذربایجان غربی انجام شده و امسال نتیجه این تحقیقات مشخص می شود».
اکنون باید دید آیا سرنوشت سد “شهرچای” به به عاقبت سد “مهاباد” ختم می شود!؟